Ko su bečki dobitnici Nagrade za arhitekturu i održivost?

Austrijsko ministarstvo turizma i održivosti dodelilo je šestu godinu zaredom „Državnu nagradu za arhitekturu i održivost“, a od ukupno osam nagrađenih objekata, pet građevina se nalazi u Beču.

Foto-ilustracija: Pixabay

U Ulici Marijahilfer 182 je smeštena zgrada koja je veoma oštećena 2014. godine kada je u njoj došlo do eksplozije gasa. Ova zgrada je uz podsticaj Grada Beča, a u saradnji vlasnika zgrade i arhitektonskog biroa „Trimmel Wall Architekten ZT“, u potpunosti rekonstruisana. Na osnovu novog projekta objekat je dobio stepenište sa mnogo svetlosti, obnovljeno je unutrašnje dvorište sa zelenilom i povezano sa visokim prizemljem. Potreba za toplotom je umanjena zahvaljujući kvalitetnoj izolaciji i tendama na prozorima koji služe radi zaštite od sunca.

Firma „Ostertag ARCHITECTS“ je zaslužna za obnovu i uređenje bivše zalagaonice u Ulici Šancštrase u Beču. Današnja poslovna zgrada datira iz 1920. godine, a njen spoljašnji izgled je u potpunosti sačuvan. Ovaj nekadašnji spomenik pod zaštitom trenutno služi kao radno mesto mnogim kreativcima i start-apovima. U podrumu zgrade se nalazi energetski efikasna sala za sastanke i seminare. Budući da je ukopana u zemlju, nije joj potrebna značajna količina energije za grejanje i rashlađivanje.

Nagrađeni projekat nove škole Nojbau Bundesšule u bečkom Aspernu, istakao se terasastim terenom i pogledom koji se pruža iz učionica na park. Potpisuju ga arhitekte iz firme „fasch&fuchs“. U međusobnoj smeni neprovidnih i transparentnih površina kroz ovu zgradu na više mesta prolazi svetlost koja stvara osećaj boravka na otvorenom.

Univerzitetska zgrada Tehničkog univerziteta u Beču još jedan je primer dobrog izbora materijala koji štite okolinu, a istovremeno su prilagođeni klimatskim promenama. Arhitektonski biro „Baumschlager Hutter Partners“ je osmislio zelenu baštu u okviru zgrade, gostinski vrt na dva nivoa, kao i pergolu sa solarnim panelima.

Poslednji dobitnik nagrade je stambena celina uz park „Hana Arent“ u Aspernu. Ovaj projekat firme „Tovatt Architects & Planners“ krunisan je nagradom budući da je zadovoljio sve standarde moderne gradnje: spoj objekata različitih namena, svrsishodnost, mobilnost, očuvanje životne sredine, snabdevanje solarnom energijom i druge.

Do sada je za ovu prestižnu nagradu konkurisalo ukupno 500 različitih projekata. Svi dobitnici ovog priznanja su se istakli inovativnim, ekološkim rešenjima i dokazali da je moguće usaglasiti standard kulture stanovanja sa zaštitom životne sredine, mobilnošću i višenamenskim korišćenjem površina.

Izvor: Eurocomm-PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti