Počela rekonstrukcija užičkog Starog grada

Na Dan grada počela je prva faza rekonstrukcije užičkog Starog grada. Ona podrazumeva obnovu Gornjeg grada, izgradnju kule i kazamata sa rekostukcijom citadele. Ovom istorijskom trenutku za Užice i Užičku tvrđavu prisustvovao je i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike, zatim arheolog dr Marko Popović i pomoćnik ministra za kulturu Dejan Masliković.

Foto: Grad Užice

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je naveo da je vrednost ove prve faze radova 32 miliona dinara od čega je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo 22, a Grad Užice 10 miliona.

„Taj posao će biti završen do proleća naredne godine. Druga faza se odnosi na projekat dalje konzervacije srednjeg i dela donjeg grada sa izgradnjom ulazne kapije. Ovaj projekat je podržalo Ministarstvo kulture sa 8 miliona dinara dok je Grad Užice obezbedio 3 miliona dinara. Trenutno se sprovodi postupak javne nabavke za ovu uslugu. Očekujemo do kraja oktobra uvođenje izvođača u posao i takođe završetak do proleća. Treća faza se odnosi na finalnu konzervaciju donjeg grada za šta smo dobili novac od Američke ambasade od oko 9 miliona dinara dok će Grad obezbediti oko 4 miliona. Ovim projektom uspevamo da konzerviramo ceo Stari grad osim Vodene kule. Ova investicija će se realizovati u potpunosti tokom naredne godine. Četvrta faza se odnosi na rekonstrukciju srednjeg i donjeg grada za šta tek treba da radimo projekat i taj posao će se raditi tokom naredne godine“, rekao je gradonačelnik Petković.

Foto: Grad Užice

Gradonačelnik je istakao i važnost projekta izgradnje pešačkog mosta koji će omogućiti nove turističke sadržaje na ovom potezu rekavši da je idejni projekat urađen i da je trenutno u fazi izrada projekta za građevinsku dozvolu.

„Nadamo se da ćemo tokom iduće godine obezbediti i sredstva i krenuti sa radovima na mostu dugom 113 metara koji će biti izuzetno važan jer će olakšati komunikaciju turista sa tvrđavom, ali i sa zelenom-biciklističkom stazom trasom stare pruge i sa svim drugim sadržajima koje imamo na ovom potezu. To će biti jedan izuzetan turistički proizvod koji će Užice dodatno pozicionirati na turističku mapu Srbije, a ponudu turističke regije Zapadne Srbije dodatno obogatiti“, naglasio je Petković.

Pomoćnik ministra kulture Dejan Masliković istakao je da obnova Starog grada znači otvaranje nove stranice u istoriji i zaštiti kulturnog nasleđa Republike Srbije. On je dodao da obnova užičke srednjovekovne tvrđave ujedno znači i ispravljanje nepravde, jer je ovo nasleđe dugo vremena bilo u drugom planu. I to ne samo u korist lokalne zajednice, već regije i cele Srbije s obzirom na održivost čitavog projekta koji će u saradnji sa turizmom i privredom otvoriti nova radna mesta i najznačajnije predstaviti srpsku kulturu kao značajan deo evropske i svetske kulture.

Foto: Grad Užice

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković podsetio je u kakvom je ruiniranom stanju bio Užički stari grad pre tri-četiri godine.

„Bilo je to mesto na kome se nije moglo stajati i što bi narod rekao zmijarnik i šikara dok se nismo organizovali u Užicu i pokazali da političke stranke mogu da imaju sasvim drugačija svojstva i odgovorna delovanja koje nije svedeno na dnevnu politiku“, rekao je Selaković. On je izrazio uverenje da je rekonstrukcija citadele  samo prva faza u potpunoj rekonstrukciji Starog grada i naglasio značaj stručne podrške rođenog Užičanina dr Marka Popovića.

„Uveren sam da ćemo obnavljanjem srednjovekovnih fortifikacija starih gradova, velikim ulaganjima u našu kulturnu baštinu, pripremama mnogih spomenika za zaštitu UNESKO-a i uvođenjem u svetsku kulturnu baštinu pospešivati i našu turističku ponudu i da će sve veći broj turista dolaziti na Stari grad i u Užice, videti najstariju na Teslinim principima izgrađenu hidroelektranu u Evropi, ovde na Đetinji,  Staparsku gradinu, proći kanjonom Đetinje i sve ovo će učiniti da Užice, kao tačka na putu od Beograda prema Zlatiboru i moru, postane tačka na kojoj će se ljudi  zadržavati“, naveo je Selaković koji je naglasio mogućnosti koje se na ovaj način stvaraju za razvoj turizma i otvaranja novih radnih mesta.

„Na ovoj hridi iznad Đetinje opstajale su ruševine grada koji je polako padao u zaborav. Međutim, entuzijazmom ljudi  i gradske uprave Užica Stari grad ipak nije zaboravljen. Pokrenute su inicijative i priređeni projekti i sada se nalazimo na početku velikog posla, a to je vraćanje užičkom Starom gradu njegove izgubljene slike i vraćanje Užicu jednog od njegovih najznačajnijih simbola. Počinje rekonstrukcija Gornjeg grada sa kulom i to je ona slika koja se nalazi na grbu grada Užica. Rekonstrukcijom najstarijeg dela iz druge polovine 14. veka koji je pripadao Nikoli Altomanoviću, neka vrste zamka, i zvanično počinje revitalizacija tvrđave koja će novim generacijama Užičana svedočiti o istoriji grada u kome žive i u isto vreme privući turiste“, rekao je naš poznati arheolog dr Marko Popović, Užičanin koji kaže da je velika sreća što postoji dosta sačuvane dokumentacije iz 1737. godine dok Stari grad nije bio miniran, porušen i osuđen na zaborav. Ona se nalazi u Beču, ali prema Popovićevim rečima mi posedujemo sve te planove i oni su osnova za rekonstrukciju.

Izvor: Grad Užice

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti