Podstrek za letovanje Slovenaca u domovini – bojazan od širenja virusa i vaučeri

Kako prenosi Nova ekonomija, slovenačko primorje, ali i ostala popularna turistička odredišta u zemlji, beleže znatno veći udeo domaćih gostiju zbog ograničenja kretanja i zabrinutosti koje nameće koronavirus, ali i zbog državne pomoći u vidu vaučera za letovanje, javlja Slovenska tiskovna agencija (STA). Hotelijeri i vlasnici apartmana kažu da je tražnja povećana i optimistično gledaju na nastavak sezone.

Foto-ilustracija: Unsplash (Mikita Karasiou)

Od četvrtka, svi hoteli na slovenačkoj obali, koji pripadaju kompaniji Sava Turizam su otvoreni i gotovo su u potpunosti bili rezervisani tokom proteklog vikenda, prenosi STA.

Sledećeg vikenda situacija će biti slična, kažu u Sava Turizam i dodaju da će tada njeni hoteli u Izoli i Strunjanu uglavnom biti potpuno rezervisani, dok će ostali zabeležiti od 65 do 70 odsto popunjenosti. Najbrojniji su domaći gosti, zatim slede turisti iz Austrije i Nemačke.

Broj domaćih gostiju naglo je porastao, od 30 odsto koliko je u proseku iznosio prethodnih godina, na sadašnjih 80 odsto.

Slovenački hotelijeri naglašavaju da je veliko interesovanje za vaučere koje je obezbedila država, kako bi pomogla turizam zbog pandemije koronavirusa.

Svaki punoletni građanin u Sloveniji može da koristi vaučer u vrednosti od dvesta evra za korišćenje usluga slovenačkih turističkih agencija.

Program je vredan oko trista miliona evra, ali država smatra da će se mnogo tog novca vratiti u državnu kasu ako ne porezom, onda na neki drugi način, preneli su ranije slovenački mediji.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti