Podsticaji za kupovinu bicikla u Francuskoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Heybike)

Francuska nastavlja da podstiče alternativna prevozna sredstva, odobravanjem ekoloških bonusa za njihovu kupovinu. Ova nacionalna pomoć biće produžena do 2027. godine.

Za kupovinu novog ili polovnog električnog bicikla, ekološki bonus će iznositi maksimalno 400 evra po biciklu, uz ispunjene uslove prihoda.

Kada je reč o teretnom biciklu, električnim prikolicama za bicikl ili biciklu prilagođenom osobama sa invaliditetiom, maksimalan iznos biće 2.000 evra, takođe uz uslov resursa. Za pravna lica moći će da ostvare finansijsku pomoć do 1.000 evra.

Pored toga, iznos od 3.000 evra moći će da ostvare građani koji se odluče da svoje motorno vozilo zamene novim ili polovnim električnim biciklom. Pojašnjenja radi, ovo je moguće ukoliko se osoba odluči da otpiše svoje staro motorno vozilo.

Pročitajte još:

Glavni grad Francuske posebno se izdvaja kada je reč o podsticaju građana za prelazak na ovakav vid prevoza i to izgradnjom dobre biciklističke infrastrukture. Prvo mesto, među svim gradovima u Francuskoj, Pariz je zauzeo na osnovu široke mreže biciklističkih staza, prodavnica bicikala i biciklističke opteme, kao i gotovo dve hiljade stanica javnih bicikala, gde građani mogu da iznajme ovo vozilo.

Podsticaji za ekološki prihvatljivija vozila nisu jedina mera koju Francuska spovodi kako se smanjile emisije. Od 1. januara, ova država uvela je brojne mere. Među njima je i Zeleni fond, koji je Vlada ojačala dodatnim finansijama. Ova sredstva biće korišćenja, primera radi, u svrhe projekata energetske obnove škola. Planirano je da 2.000 škola bude renovirano do 2024. godine, a 40.000 u roku od 10 godina.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti