Podrška ratarima kroz razmenu mineralnog đubriva

Foto-ilustracija: Pixabay (die9ov)

Vlada Republike Srbije donela je inovativnu odluku koja ima za cilj podršku ratarima u teškim tržišnim uslovima. Na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odlučeno je da će Republička direkcija za robne rezerve realizovati robnu razmenu sa primarnim proizvođačima, nudeći do 36.000 tona mineralnog đubriva NPK za ratarske kulture u zamenu za merkantilnu pšenicu i kukuruz roda 2023. i 2024. godine, saopšteno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ova inicijativa predstavlja dodatnu podršku proizvođačima kako bi bili bolje pripremljeni za novu sezonu setve, obezbeđujući neophodne inpute za uspešnu proizvodnju. Razmena je otvorena za fizička lica i nosioce poljoprivrednih gazdinstava, što će olakšati i unaprediti proizvodne procese mnogih proizvođača.

PROČITAJTE JOŠ:

U teškim periodima, država pokušava da se pokaže kao pouzdan partner, trudeći se da olakša teškoće koje proizvođači mogu doživeti zbog fluktuacija na tržištu.

Očekuje se da će ovaj potez doprineti stabilizaciji tržišta ratarskih kultura i podstaći jačanje domaće poljoprivredne proizvodnje, čime se unapređuje otpornost sektora na tržišne neizvesnosti i doprinosi održivom razvoju ruralnih zajednica u Srbiji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti