Raspisan Javni poziv za zelene inovacije

Foto-ilustracija: Freepik (jcomp)

Pozivaju se javna i privatna preduzeća, istraživačke institucije, organizacije civilnog društva, udruženja poljoprivrednika, zadruge, poljoprivredna gazdinstva, lokalne samouprave i upravljače zaštićenih područja da predlože inovativna poslovna rešenja za zelenu tranziciju u sledećim oblastima Zelene agende za Zapadni Balkan:

  • dekarbonizacija (smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte),
  • smanjenje zagađenja životne sredine sa fokusom na čist vazduh,
  • zaštita i očuvanje prirode i biološkog diverziteta,
  • uspostavljanje održivih sistema za snabdevanje hranom i ruralni razvoj.

Ovaj poziv, uz podršku Evropske unije (EU), Švedske i Švajcarske, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, i u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB), objavljuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji. Najbolji pristigli predlozi dobiće mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj, dok će za najuspešnije među njima biti obezbeđeno sufinansiranje kako bi se primenili u praksi.

Prijavljivanje na Javni poziv za inovativna rešenja za zelenu tranziciju se vrši isključivo elektronskim putem, popunjavanjem onlajn formulara ovde. Rok za prijavljivanje je 24. novembar u 16 časova, kada se završava i poslednji ciklus selekcije rešenja za zelenu tranziciju koja će dobiti podršku do kraja ove godine.

Više informacije možete dobiti putem mejla na: zelena.agenda.rs@undp.org ili telefonom na: 062 609 467.

Zahvaljujući podršci EU i Vlade Švajcarske u ukupnom iznosu od 1,8 miliona dolara koja je dodeljena u prethodnim ciklusima ovog javnog poziva, predvodnici zelene tranzicije u Srbiji trenutno realizuju 31 inovativno rešenje. Priče o nekima od njih možete pročitati ovde.

Javni poziv za inovativna rešenja za zelenu tranziciju otvoren je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji’’ koji, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Izvor: UNDP Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti