Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Rešavanje problema divljih deponija u Srbiji nastavlja se i ove godine. Uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine ove godine biće očišćeno više od 700 lokacija. Ministarka Irena Vujović potpisala je ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava o dodeli sredstava za uklanjanje divljih deponija i projekte zaštite zemljišta.

“Resorno ministarstvo je na dva javna konkursa odobrilo sredstva za uklanjanje divljih deponija u 34 lokalne samouprave, kao i za projekte zaštite zemljišta u 14 gradova i opština. Ovo je značajna podrška lokalnim samoupravama za unapređenje stanja životne sredine i podizanje kvaliteta života građana”, rekla je Vujović.

Kako je istakla neodgovorno i neadekvatno odlaganje otpada utiče na zagađenje vazduha, vode i zemljišta i “izuzetno je važno da podižemo svest građana jer jedino zajedno možemo da se izborimo sa ovim velikim problemom i da budućim generacijama ostavimo čistu i zdravu zemlju”.

Prema njenim rečima, na više lokacija koje su očišćene u prethodnom periodu postavljen je video-nadzor, a i ove godine je, pored 80 miliona dinara namenjenih za uklanjanje deponija, obezbeđeno još 20 miliona za postavljanje video-nadzora.

Ona je objasnila da je postavljanje kamera značajno da ne bismo dolazili u situaciju da iznova čistimo iste lokacije, navodeći da su one povezane i sa ekološkim informacionim sistemom „gReact“, što omogućava da se stanje na jednom očišćenim lokacijama prati u realnom vremenu.

“Putem tog sistema moći ćemo i da, na osnovu prijava građana, efikasnije rešavamo ekološke probleme i planiramo budžetska sredstva za naredne projekte. Do sada se pokazalo da su građani na ovaj način najviše prijavljivali divlje deponije i zato i opredeljujemo sredstva za njihovo uklanjanje”, predočila je ministarka.

Vujović je navela da će Ministarstvo u ovoj godini, iznosom od 100 miliona dinara, podržati i projekte sanacije devastiranog zemljišta na kojima su bile deponije, erozivnog zemljišta ili klizišta, a po realizaciji projekata, građani će dobiti uređene površine.

Prema njenim rečima, takvi projekti su od velikog značaja za životnu sredinu jer doprinose zaštiti i očuvanju zemljišta kao prirodnog resursa.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti