Podrška idejama za ubrzanje cirkularne ekonomije – Otvorena dva javna poziva

Foto: UNDP

Uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) objavili su javne pozive za sufinasiranje inovacija u oblasti cirkularne ekonomije. Otvoreni su poziv za saradnju nauke i privrede u razvoju i primeni cirkularnih modela poslovanja, kao i poziv za integrisanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u sistem upravljanja otpadom. Cilj raspisivanja ovih poziva je da se podrže rešenja koja doprinose efikasnoj upotrebi sirovina i energije, smanjenju emisija štetnih gasova, a time i ublažavanju klimatskih promena, kao i poboljšanju kvaliteta života ranjivih grupa.

Najavljujući otvaranje javnih poziva, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić napomenula je da bi cirkularni model poslovanja i funkcionisanja trebalo da bude standard, a ne izuzetak, i dodala:

„Svesni važnosti saradnje između nauke i privrede u oblasti cirkularne ekonomije, podržavamo još jedan ciklus finansijskih podsticaja u vidu „cirkularnih vaučera“. Istakla bih i da ćemo sada prvi put podržavati inovativna rešenja koja imaju za cilj uključivanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u formalne tokove upravljanja otpadom.“

Pročitajte još:

„Saradnja nauke i privrede je od suštinskog značaja za podsticanje ekonomskog rasta i otvaranje novih, zelenih radnih mesta, uvođenjem inovacija i principa cirkularnosti u poslovanje kompanija u privatnom sektoru. Naučnici i istraživači imaju talenat, znanje i iskustvo koji mogu da ubrzaju uvođenje ovih inovacija, a time i zelenu tranziciju“, izjavio je Miroslav Tadić, vođa tima za životnu sredinu i klimatske promene u UNDP-u.

Na Javni poziv za saradnju nauke i privrede se mogu prijaviti naučnoistraživačke organizacije u Srbiji koje sarađuju sa privredom, dok je drugi poziv namenjen organizacijama civilnog društva, socijalnim preduzećima i naučnoistraživačkim organizacijama u Srbiji koje imaju predloge za uključivanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u formalne tokove upravljanja otpadom.

Najboljim inicijativama izabranim kroz ova dva javna poziva će biti dodeljeni finansijski podsticaji u iznosu od po 10.000 američkih dolara kako bi bile sprovedene u praksi.

Rok za dostavljanje prijava je 27. jul 2023. godine, do 17 časova.

Više informacija o pozivu i načinu prijavljivanja možete pronaći ovde

Ovi Javni pozivi su raspisani u okviru projekta “Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji – Cirkularne zajednice”, koji sprovode Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Izvor: UNDP

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti