Podrška Francuske za bolje upravljanje elektrodistributivnom mrežom

Foto-ilustracija: Unsplash (Ivan Bandura)

Kako bi se unapredilo upravljanje elektrodistributivnom mrežom u Srbiji, Siniša Mali, ministar finansija, potpisao je ugovor sa predstavnicima francuskog Trezora.

Vlada Francuske odobrila je Vladi Srbije finansijska sredstva za uvođenje opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom, kao i za udruženu pomoć u vođenju i realizaciji ovog projekta, uz učešće „Elektrodistribucije Srbije”.

Tom prilikom potpisan je i Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i konzorcijuma koji čine „Suez International SASˮ i „Vinci Construction Grands Projetsˮ u vezi sa projektovanjem, izgradnjom, finansiranjem, radom i održavanjem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.

Naša zemlja sa francuskim kompanijama sprovodi mnoge važne projekte, kao što su izgradnja metroa u Beogradu i postrojenja za preradu otpada u Vinči, a partneri su i na beogradskom aerodromu „Nikola Teslaˮ.

On je istakao da je važno da se ova saradnja nastavi i na realizaciji drugih projekata, pri čemu je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je mnogo francuskih kompanija zainteresovano za ulaganja u oblast novih tehnologija.

Pročitajte još:

Francuskoj delegaciji predstavljeni su i makroekonomski rezultati Srbije, a ministar je tom prilikom istakao da je u prvom kvartalu ove godine Srbija ostvarila privredni rast od 4,7 odsto BDP-a i da je u tom periodu bila vodeća ekonomija u Evropi po stopi privrednog rasta.

Ministar je podsetio na to da je Srbija prošle nedelje po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti