Saradnja sa EIB na projektima u energetskom sektoru

Foto-ilustracija: Unsplash (shane-rounce)

O saradnji i zajedničkim projektima u energetskom sektoru, razgovarali su Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike i delegacija Evropske investicione banke (EIB), koju predvodi Alesandro Bragonzi, šef regionalnog predstavništva za Zapadni Balkan.

Kako je istaknuto, Elektrodistribucija Srbije, uz podršku Evropske unije, EBRD i EIB, radi na ugradnji naprednog sistema daljinskog očitavanja i postavljanju pametnih brojila.

Ministarka je naglasila da je postavljanje pametnih brojila veoma važan projekat koji doprinosi smanjenju gubitaka na distributivnoj mreži i značajnim uštedama energije.

,,Iz donacije EU do sada je postavljeno približno 254.000 pametnih brojila i taj broj će se udvostručiti u narednom periodu’’ rekla je ministarka i dodala da su obezbeđena dodatna sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj i EIB za postavljanje još nekoliko stotina hiljada brojila, od kojih će direktne benefite imati građani i privreda.

Cilj je uspostaviti distributivni sistem koji prati najsavremenija tehnološka rešenja i da do kraja decenije bude zamenjen najveći deo postojećih brojila.

Pročitajte još:

Ministarka je ukazala na to da je za energetsku tranziciju veoma važna revitalizacija postojećih hidroelektrana na čemu se radi sa EIB-om.

Foto-ilustracija: Pixabay (Erich Westendarp)

Prema njenim rečima, u prethodnom periodu uspešno je završena revitalizacija hidroelektrane Đerdap 1 koja je omogućila nove zelene megavate na mreži, kao i duži i pouzdaniji rad elektrane.

,,Zajedno sa EIB-om radimo na pripremi tehničke dokumentacije za revitalizaciju hidroelektrane Potpeć’’, rekla je ministarka i dodala da će biti završena tokom ove godine dok će ugovor o izvođenju radova biti u 2025. godini.

Dodala je i da se radi na dokumentaciji za revitalizaciju hidroelektrane Bistrica, koja će početi sledeće godine.

Predstavnike EIB-a, ministarka je upoznala sa projektima koje Ministarstvo realizuje u oblasti unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima, stambenim zgradama i javnim objektima.

Na sastanku je istaknuta zainteresovanost EIB-a da u budućnosti pruži finansijsku podršku i učestvuje u navedenim projektima za koje postoji veliko interesovanje građana.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti