Nastavak saradnje sa EBRD u oblasti energetike

Foto: Emilija Jovanović

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pružiće podršku Ministarstvu rudarstva i energetike u realizaciji projekata u energetskom sektoru i sprovođenju energetske tranzicije, navodi se u saopštenju Vlade.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sastala se sa direktorom EBRD za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i tom prilikom podsetila na to da je krajem februara ove godine, tokom posete Londonu, sa EBRD potpisan Sporazum o bespovratnim sredstvima za projekat uvođenja obnovljivih izvora energije u sisteme daljinskog grejanja.

Prema njenim rečima, uvođenje obnovljivih izvora energije u sisteme daljinskog grejanja u deset gradova i opština u Srbiji je veoma važan projekat, ukupne vrednosti 40,5 miliona evra, od kojih 10,5 miliona evra čine bespovratna sredstva.

“Korišćenje solarnih kolektora, toplotnih pumpi i geotermalnih izvora je značajno zbog tranzicije ka čistim izvorima energije i smanjenja zagađenja vazduha i očekujemo da ćemo do kraja godine početi sa realizacijom ovih investicija, nakon što zaključimo još dva sporazuma”, predočila je ona.

Pročitajte još:

Ministarka je podsetila na to da EBRD, u saradnji sa resornim ministarstvom, pruža podršku građanima koji žive u stambenim zgradama, priključenim na sisteme daljinskog grejanja, da unaprede energetsku efikasnost i ostvare uštede u potrošnji.

„U prvoj fazi projekta opredelili smo 64,5 miliona evra za pripremu elaborata energetske efikasnosti, kao i 50 odsto vrednosti energetske sanacije stambenih zgrada, ukupne površine oko milion metara kvadratnih u 14 gradova i opština, dok će građani otplatiti svoj deo investicije kroz račune za grejanje, koji se neće bitno razlikovati u odnosu na dosadašnje račune“, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je podvukla da se zbog velikog interesovanja očekuje da ćemo do kraja 2027. godine završiti sve radove u ovoj fazi i obezbediti dodatna sredstva za još veći broj zgrada u sledećoj fazi projekta.

Ona je napomenula da je EBRD podržao sprovođenje prvih aukcija za nove kapacitete iz solarnih i vetroelektrana prošle godine, i da će se ove godine organizovati drugi krug aukcija za novih do 400 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

Na osnovu trogodišnjeg plana aukcija, do 2025. godine obezbedićemo 1.300 MW novih kapaciteta zelene energije iz privatnih investicija, kroz aukcije i dodele tržišnih premija, precizirala je ministarka.

Prema njenim rečima, u ovoj godini ponudićemo kapacitet do 400 MW i nadamo se da ćemo imati više kapaciteta iz solarnih elektrana, s obzirom na to da imamo prirodne uslove da razvijamo ovaj vid energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti