Nove kineske investicije u srpski energetski sektor – u planu fabrika solarnih panela

Foto: Emilija Jovanović

Predstavnici kineskih kompanija potpisali su dva sporazuma sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović što će omogućiti nove kineske investicije u srpski energetski sektor, ukupne vrednosti približno 2,7 milijardi evra, stoji u saopštenju Vlade.

Đedović Handanović je sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grup” (China Energy International Group) potpisala Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, a sa kompanijom „Hunan rič fotovoltaik sajens end tehnolodži” (Hunan Rich Photovoltaic Science & Technology) Memorandum o razumevanju o ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije.

Prema rečima ministarke, ovim sporazumima otvara se novo poglavlje u saradnji dveju zemalja u oblasti energetike i obezbeđuju se direktne investicije kineskih kompanija koje imaju veliki značaj za našu energetsku sigurnost i energetsku tranziciju.

Đedović Handanović je navela da prvi dokument predviđa izgradnju postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, a novi pogon proizvodiće derivate nafte u skladu sa najvišim tehnološkim, ekološkim i standardima kvaliteta proizvoda u EU.

Ukupan iznos investicije procenjen je na približno 2,4 milijardi evra, a planirano je direktno zapošljavanje 700 ljudi, i posredno angažovanje približno 2.400 radnika.

Realizacija ovog projekta doprineće smanjenju energetske zavisnosti, ali i povećanju BDP-a Srbije, dodala je ministarka.

Pročitajte još:

Memorandum potpisan sa  kompanijom „Hunan rič fotovoltaik sajens end tehnolodži” predviđa investiciju ove kineske kompanije u fabriku solarnih panela kapaciteta jedan GW u Paraćinu i izgradnju solarne elektrane snage 200 MW.

„Planirano je da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo 30 miliona evra i zaposleno 180 radnika. Dodatno, ova kompanija uložiće 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane u Srbiji“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da je NR Kina u svetskim okvirima lider u ulaganju u obnovljive izvore energije i da je samo u 2023. godini dodala novih 217 GW solarnih elektrana, koliko i ostale zemlje sveta zajedno, i veoma vodi računa o svojoj energetskoj nezavisnosti.

Ambasador NR Kine u Srbiji Li Ming rekao je da su energetika i energetska tranzicija oblasti u kojima su dve zemlje već ostvarile uspešne rezultate i da će u budućnosti još više sarađivati.

„Saradnja u ovim oblastima već je dala uspešne rezultate. Kineske investicije u obnovljive izvore energije omogućiće Srbiji više čiste energije i pomoći u dostizanju ugljenične neutralnosti. Nadam se da će u budućnosti biti još više mogućnosti za zapošljavanje i korišćenje naprednih tehnologija i da će biti više projekata u oblasti obnovljivih izvora energije“, rekao je ambasador.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti