Saradnja sa Republikom Srpskom u cilju unapređenja stanja zaštićenih područja

Foto-ilustracija: Unsplash (Stefan Kostić)

U cilju unapređenja stanja zaštićenih područja na teritoriji Republike Srbije i Republike Srpske, kao i narednim koracima kako bi se kandidovao prekogranični Rezervat biosfere „Tara-Drina” u okviru programa UNESCO „Čovek i biosfera”, održan je sastanak.

Na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine, navodi se da bi rezervat biosfere obuhvatao zaštićena područja nacionalnih parkova „Tara’’ i „Drina“, Parka prirode „Šargan-Mokra gora“ i dela Parka prirode „Zlatibor“, odnosno oko 120.000 hektara rezervata.

Tom prilikom, definisana je kontinuirana saradnja nadležnih organa u ovoj oblasti i zakazan naredni sastanak u Višegradu za 19. jul, na kom će se raditi na regionalnim ciljevima zaštite prirode koji otvaraju mogućnost za održivi društveno-ekonomski razvoj i podršku naučno-istraživačkom radu.

Kako bi se radilo na daljem unapređenju saradnje i razmene iskustava na polju upravljanja nacionalnim parkovima u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, istovremeno je održan sastanak direktora nacionalnih parkova „Fruška gora”, „Đerdap” i „Kozara”.

Pročitajte još:

U nacionalnim parkovima, kao područjima sa raznovrsnim prirodnim ekosistemima od velikog značaja, očuvanje biodiverziteta je, kroz primenu aktivnih mera zaštite, podignuto na najviši nivo. Zaštićena područja pružaju mogućnost za izradu naučno-istraživačkih radova u cilju popularizacije nauke, efikasnijeg monitoringa područja i istraživanja prirodnih bogatstava.

Kako se navodi, direktori su se složili da je važnost dobrog upravljanja nacionalnim parkovima ono što povezuje Frušku goru, Đerdap i Kozaru, kao i ostala zaštićena područja. Saradnja u oblasti zaštite prirode između Republike Srbije i Republike Srpske biće prioritet i u narednom periodu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti