Javni poziv za inovativna rešenja za zaštitu, očuvanje i revitalizaciju vlažnih staništa

Foto-ilustracija: Pixabay (herbert2512)

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji objavljuje „Javni poziv za inovativne projekte za očuvanje vlažnih staništa u/pri zaštićenim područjima”.

Objavljen uz podršku Švedske u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji”, ovaj poziv ima za cilj da podrži sprovođenje inovativnih rešenja za zaštitu i očuvanje vlažnih staništa u zaštićenim područjima ili u njihovoj neposrednoj blizini.

Posebno ohrabrenje upućeno je za prijave čija rešenja pomažu očuvanje biodiverziteta i voda kroz aktivne mere zaštite, odnosno fizičke intervencije koje će osigurati kontinuirano prisustvo vode, unaprediti vodnu infrastrukturu (rečne brane, kanale, vodovodne mreže), osigurati prirodnu obnovu vodnih resursa i sistema, obnoviti povezanost vlažnih staništa, revitalizovati degradirana tresetišta i slično.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu UNDP-a, na javni poziv mogu da se prijave upravljači zaštićenih područja, jedinice lokalne samouprave, javna i privatna preduzeća, kao i naučnoistraživačke institucije i organizacije. Svi zainteresovani, a naročito upravljači zaštićenih područja i lokalne samouprave, pozivaju se da predlože ideje za zaštitu i očuvanje vlažnih staništa koja se nalaze u njihovoj nadležnosti, kao i ideje za revitalizaciju ugroženih, odnosno degradiranih vlažnih staništa na njihovoj teritoriji.

Pročitajte još:

Autori predloga koji ispune kriterijume poziva dobiće stručnu podršku za njihov dalji razvoj u izvodljive projekte, nakon čega će projekti najspremniji za implementaciju dobiti sufinansiranje u iznosu do 70 odsto ukupne vrednosti projekta, odnosno do maksimalnog iznosa od 150.000 USD po projektu.

Prijavljivanje projektnih ideja se vrši iskučljivo putem onlajne formulara, najkasnije do 31. jula 2024. godine. Onlajn formular dostupan je ovde.

Više detalja o uslovima učešća u izazovu i načinu prijavljivanja dostupno je ovde.

Javni poziv je objavljen uz finansijsku podršku Vlade Švedske u okviru inicijative „Zaštita i ulaganje u biodiverzitet i vode u cilju jačanja otpornosti na klimatske promene’’, koja je deo projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“. Ovaj projekat, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti