Newsletter

* obavezno polje

Date

jun 05 2024
Expired!

Time

12:00 am - 3:00 pm

Obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine

Foto-ilustracija: Freepik (wirestock)

Svetski dan zaštite životne sredine, obeležava se 5. juna svake godine. U okviru Evropske zelene nedelje 2024, Ministarstvo zaštite životne sredine, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i partneri, obeležiće Svetski dan zaštite životne sredine sutra od 12 časova, svečanim programom na brodu Kej 1, Beton hala i plovidbom do Velikog ratnog ostrva.

Ovogodišnja tema posvećena je jačanju otpornosti na sve učestalije suše, kao i važnosti očuvanja vlažnih staništa i biodiverziteta. Tim povodom će biti otvoren Javni poziv za inovativna rešenja za očuvanje vlažnih staništa u zaštićenim područjima i u njihovoj neposrednoj blizini, i predstavljene inicijative koje su već uspešno sprovedene u ovoj oblasti. Takođe, biće uručena priznanja za poseban doprinos autorima inovacija koje su u prethodnom periodu posebno doprinele sprovođenju Zelene agende u Srbiji.

Pored toga, Fakultet dramskih umetnosti će predstavlti projekat „Zeleni FDU“, prikazati film o živom svetu u vlažnom staništu Beljarica i otvoriti konkurs za „zeleni“ film i fotografiju za studente umetničkih fakulteta.

Takođe, povodom Evropske zelene nedelje i Dana zaštite životne sredine, a u okviru nacionalne kampanje „Sarađuj, ne zagađuj”, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu će biti otvorena izložba fotografija 29 novih zelenih ideja, projekata i inovacija podržanih u okviru inicijativa za zelenu transformaciju koje sprovodi UNDP. Izložba će trajati do 18. juna.

Ovaj događaj se organizuje u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Agenda događaja dostupna je ovde.

Energetski portal