Srbija uspešno emitovala održive obveznice

Foto-ilustracija: Unsplash (joshua-woroniecki)

Srbija je po prvi put emitovala održive obveznice na međunarodnom tržištu, čime je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost, navodi se u saopštenju Vlade.

Održive obveznice su vrsta dužničkih hartija od vrednosti kod kojih se sredstva koriste isključivo za finansiranje ili refinansiranje postojećih, budućih ili ranijih zelenih i socijalno održivih projekata.

“Uspeh ove emisije je još jedna međunarodna potvrda da vodimo dobru ekonomsku politiku. Ostajemo na putu daljeg razvoja, za Srbiju imamo velike planove i oni su u potpunosti ostvarivi”, poručio je ministar finansija Siniša Mali.

On je izjavio da je veliko interesovanje investitora najbolji pokazatelj da je naša ekonomija stabilna i da nastavlja da raste, dodavši da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila stopu rasta od 4,7 odsto.

“Cilj nam je da nastavimo da ostvarujemo ovako visoke stope rasta kako bismo uspešno sproveli plan ‘Skok u budućnost – Srbija 2027’, koji obuhvata 323 projekta u celoj Srbiji”, rekao je on.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, izdavanje socijalno održive obveznice je važan signal za investitore da je Srbija posvećena projektima koji imaju socijalnu komponentu.

Reč je, kako je objasnio, o projektima kao što su pomoć od 20.000 evra za kupovinu prvog stana ili kuće za roditelje koji dobiju dete u tekućoj godini, zatim kupovina seoskih kuća i projekat „Moja prva plataˮ, uz povećanje budžeta za lečenje retkih bolesti, završetak i opremanje bolnica i izgradnju centra za rani razvoj dece i inkluziju.

Kada je reč o zelenoj komponenti, tu su projekti poput izgradnje beogradskog metroa, pruge Beograd–Budimpešta, projekti vezani za reciklažu, poboljšanje energetske efikasnosti i drugi.

Mali je naveo da je ovo prva srpska dolarska obveznica za održivi razvoj koja obuhvata investitore koji ranije nisu imali prilike da investiraju u ovaj sektor u dolarima, što je korak dalje na tržištu kapitala, nakon što smo 2021. godine prvi u regionu emitovali zelene obveznice.

Enegetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti