Podgorici neophodno groblje kućnih ljubimaca

Građani Podgorice i nevladine organizacije za zaštitu kućnih ljubimaca saglasni su da je glavnom gradu Crne Gore neophodno groblje za kućne ljubimce, kao i represivnije mere u borbi protiv onih koji zlostavljaju ili ubijaju životinje, pišu Dnevne novine.

Foto: pixabay

Nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica uputila je nedavno dopis Glavnom gradu Crne Gore, tražeći da se izgradi groblje za kućne ljubimce.

Direktor te organizacije Dragoje Vlahović objašnjava da inicijativa datira od ranije, ali da je sada zahtev upućen nakon ideje da Podgorica uđe u program pametnih i zelenih gradova EBRD-a, navodeći da bi i ovo bio sastavni deo tog članstva.

Prethodni gradonačelnici Podgorice, kako kaže, nisu imali sluha za ovu ideju, ali se nadaju da će sadašnji gradonačelnik Ivan Vuković prepoznati značaj takvog projekta.

„Sa građanima smo sproveli anketu sa pitanjem da li je Podgorici potrebno groblje kućnih ljubimaca, na koje je više od 90 odsto građana potvrdno odgovorilo, tvrdeći da je i te kako potrebno”, kazao je Vlahović.

Prema njegovim rečima, ovu ideju potkrepljuje i činjenica da skoro svako drugo domaćinstvo ima kućnog ljubimca i da svi imaju problem gde sahraniti životinje koje uginu.

„Zbog toga što i ne postoji odgovarajuće mesto, građani sahranjuju ljubimce po parkovima i zelenim površinama, što predstavlja i ekološki problem, jer veoma lako može da dođe do zaraze”, navodi Vlahović.

Predlog organizacije je da lokacija bude na periferiji grada, što će iziskivati mala utrošena sredstva, da bi Glavni grad mogao da ima samo koristi realizacijom tog projekta.

„Ovaj projekat je neophodno realizovati, a veoma malo treba uložiti u infrastrukturu i prateće objekte. Sa druge strane, grobna mesta za kućne ljubimce bi se prodavala i u kasu glavnog grada bi se slivala poveća materijalna sredstva, što bi opet moglo da se usmeri u neke druge projekte vezane za probleme kućnih ljubimaca”, istakao je Vlahović.

Glavni grad bi, kako kaže, mogao i da aplicira za ovaj projekat iz evropskih fondova, što bi sigurno bilo prepoznato kao dobra ideja.

Od glavnih gradova u regionu Zagreb i Ljubljana već imaju groblje za kućne ljubimce, a ove godine i Beograd će dobiti groblje.

Izvor: RTCG

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti