Prvi punjač za električne automobile u Podgorici

Foto: UNDP

U Podgorici je pušten u rad prvi javni punjač za električne automobile. Punjač je postavljen ispred Skupštine Glavnog grada, na raskrsnici ulica Njegoševe i Vučedolske i prvi je od tri planirana javna punjača u Podgorici.

Punjači su nabavljeni u okviru projekta Razvoj niskokarbonskog turizma, kroz partnerstvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstva održivog razvoja i turizma, u saradnji sa Glavnim gradom.

Tim povodom, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova je istakla da „će prvi javni punjač za električne automobile podstaći dalji razvoj mreže punjača u Crnoj Gori. Do kraja oktobra još dva punjača biće instalirana u Podogrici, a do kraja godine ukupno jedanaest širom Crne Gore. Lako dostupna infrastruktura za punjenje je preduslov za prelaz na električna vozila, budući da su elektrifikacija i rešenja za e-mobilnost ključni faktori za smanjenje emisije ugljen-dioksida.“

Sektor saobraćaja čini gotovo četvrtinu svetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), pa je to područje na kojem su promene i potrebne i moguće. „Crnogorski sektor saobraćaja trenutno je odgovoran za 20 odsto nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Ukoliko se rast emisija nastavi dosadašnjom dinamikom, predviđa se da će do 2030. činiti do 30% nacionalnih emisija. Prelazak na električna vozila pomoći će u borbi protiv klimatskih promena i doprinijeti smanjenju GHG emisija, jer su e-vozila sve više deo globalnog rešenja, što je podstaknuto inovacijama u automobilskoj industriji. Verujem da će punjenje električnog automobila uskoro postati jednostavno i ležerno kao i punjenje pametnog telefona. Postavljanje većeg broja punjača na javnim površinama jedan je od preduslova za širu upotrebu električnih vozila. Ovogodišnja kampanja Evropska nedelja mobilnosti odlična je prilika da se građanima predstave održiva alternativna rešenja za mobilnost i predoče izazovi s ​​kojima se svi susrećemo. Ulaganjem u zelenu infrastrukturu, trasiramo put ka zajedničkoj niskokarbonskoj budućnosti, jer su ovi punjači važan korak ka smanjenju emisija i omogućiće da električna vozila postanu dostupna i građanima Crne Gore. UNDP će nastaviti da podržava projekte koji će otvoriti zelena radna mesta, unaprediti ekološku budućnost zemlje i pomoći Crnoj Gori u postizanju domaćih i međunarodnih klimatskih ciljeva’’, zaključila je Gašparikova.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ameer Basheer)

Električni automobili su rešenje za vožnju u budućnosti koja nude brojne prednosti – manje zagađenje, smanjenje emisije ugljen-dioksida, smanjenje nivoa buke, povećanje energetske efikasnosti, nezavisnost od fosilnih goriva. U prvoj godini punjenje e-automobila biće besplatno. Aplikacija se može preuzeti na linku.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković istakao je da da nema značajnije teme od teme zaštite životne sredine: „Mislim da je Pariski ugovor koji ima za cilj da ublaži negativne posledice klimatskih promena verovatno najvažniji dokument našeg doba i meni je jako drago što je Crna Gora deo te priče. Znamo koliko se razvijeni svet bavi ovim pitanjima, imali smo prilike to da vidimo i u kontekstu nedavnih požara u Amazoniji. Kada pogledamo neku širu sliku, otvaranje prvih punjača za električna vozila je mali korak za taj veliki svet, ali je veliki korak za Podgoricu i za Crnu Goru. Ovim što danas radimo i otvaranjem novih punjača u delu grada preko Morače tokom oktobra meseca mi šaljemo poruku da smo spremni da idemo u korak sa tim svetom i da koliko god bili mali želimo da damo doprinos na planu zaštite životne sredine i nekim budućim generacijama ostavimo ono što smo nasledili. Mi kao gradska uprava našim sugrađanima ponudili smo jedan sveobuhvatan zeleni paket podrazumeva i to da smo juče najavili novi ciklus subvencija za kupovinu bicikala, u cilju motivisanja građana da koriste ovaj vid prevoza. Prekjuče smo delili cegere na jednoj od gradskih pijaca ukazujući na negativne posledice korišćenja plastičnih kesa, poslednjih meseci se bavimo izradom Plana urbane mobilnosti koji će ponuditi sveobuhvatan odgovor na ono što su problemi organizacije javnog prevoza u glavnom gradu, a za koji dan krećemo u realizaciju novog ciklusa sadnje drveća u okviru projekta „Moje drvo“. Dakle, gotovo da nema dana da gradska uprava ne uradi nešto na planu poboljšanja životne sredine“, zaključio je gradonačelnik Vuković.

Električni automobili krstare svetskim cestama već desetak godina, ali ni na našim ulicama više nisu retkost. Prema poslednjim podacima, u Crnoj Gori je registrovano 106 električnih automobila.

Foto-ilustracija: Unsplash (Clem Onojeghuo)

Igor Građević direktor Direktorata za međunarodnu saradnju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma istakao je da je ovo samo deo šireg projekta koji tretira smanjenje efekata staklene bašte. On je istakao da upravo ovakvi projekti i potezi doprinose promociji jednog novog pristupa i podizanja nivoa ekološke svesti, budući da smo svedoci da se, pogotovo u glavnom gradu, povećava kako broj stanovnika tako i broj motornih vozila, a sve to utiče na povećanje negativnih efekata koje ima ugljen-dioksid na životnu sredinu.

Do kraja oktobra planirano je postavljanje još 8 javnih punjača za e-automobile u saradnji sa opštinama Budva, Bijelo Polje, Kolašin, Cetinje i Žabljak – na teritoriji tih opština. Razvoj infrastrukturne mreže za električne automobile jedan je od preduslova za razvoj energetski efikasnog saobraćaja koji je manje štetan po životnu sredinu.

Izvor: UNDP Crna Gora

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti