Počinju radovi na sanaciji Topalskog potoka u Ivanjici

Foto-ilustracija: Unsplash (Ryan Lara)

Topalski potok, koji se već godinama izliva i nanosi veliku štetu stambenim objektima i putnoj infrastrukturi u ivanjičkom naselju Senjak, ove godine će biti saniran.

Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović istakao je da je saniranje ovih područja neophodno, s obzirom na to da je mogućnost ponavljanja poplava izvesna i da vrednost radova na ovom vodotoku, drugog reda, iznosi 40 miliona dinara.

Pomentu deonicu, pred početak radova obišli su predsednik opštine Ivanjica, izvođač radova i nadzorni organ, a rok za završetak radova je 2. avgust.

Iz Kancelarije za javna ulaganja izvdojeno je oko 123 miliona dinara za sanaciju vodotokova drugog reda u Ivanjici, pa će se pored Topalskog, raditi i Jeremića potok, Ajdačka, Lišanska i Lučka reka, kao i Otočka ulica.

Podsetimo da je početkom januara kiša, koja je bez prekida padala 24 sata, izazvala pojavu bujičnih potoka  na jugu naše zemlje. Pojedina naselja su ostala poplavljena, a mnoga seoska domaćinstva bez struje. Zbog izlivanja reka u opštinama Doljevac, Bojnik i Vlasotince bila je proglešena i vanredna situacija.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Bojan Jocić razgovarao je četvrtak u Vranju sa gradonačelnikom tog grada i komandantom i načelnicima štabova za vanredne situacije Pčinjskog upravnog okruga o merama koje treba preduzeti u narednom periodu kako bi se smanjili rizici i šteta od eventualnih poplava i drugih vanrednih situacija.

Foto ilustracija: Unsplash (
Easton Mok)

Jocić je, na sastanku kome su prisustvovali i predstavnici Sektora za vanredne situacije i Republičkog štaba za vanredne situacije, istakao da je cilj ovih sastanaka definisanje kritičnih tačaka i mera koje treba preduzeti kako bi se sprečila i smanjila šteta prouzrokovana elementarnim nepogodama.

„Cilj je da vidimo kako možemo da rešimo bujične vodotokove, da ih očistimo i preduzmemo sve druge mere i time svedemo na minimum posledice koje mogu nastati po privredne i stambene objekte, ali i ljudske živote i njihovu bezbednost“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, ovo je samo prvi u nizu sastanaka koje je inicirao komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, a koji treba da daju konkretna rešenja i sistematičan pristup u rešavanju ovih problema.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti