Na Madagaskaru otkriven najmanji reptil na svetu

Naučnici su objavili da veruju da su otkrili najmanjeg reptila na svetu – podvrstu kameleona veličine semena.

Članovi tima nemačko-madagaskarske ekspedicije pronašli u dva mala guštera na Madagaskaru. Mužjak Brookesia nana, ili nano-kameleon, ima telo dužine svega 13,5 milimetara.

To ga čini najmanjom od oko 11.500 poznatih vrsta gmizavaca, prema Bavarskoj državnoj zbirci zoologije u Minhenu.

Ukupna dužina ovog „mini“ reptila, od glave do repa, iznosi 22 milimetra.  Ženka je malo duža – čitavih 29 milimetra!

Da li je ova veličina standardna za vrstu, znaće se tek kada još neki primerci budu pronađeni. Najbliži srodnik vrste je nešto veća Brookesia micra, čije je otkriće objavljeno 2012. godine.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Nano-kameleon poznat je samo u području tropskih šuma na severnom delu Madagaskara, što bi moglo da znači da mu preti izumiranje“, prenosi Scientific Reports.

Stanište nano-kameleona je, nažalost, podvrgnuto krčenju šuma – međutim, ovo područje je od nedavno stavljeno pod zaštitu, pa se naučnici nadaju da će ova vrsta ipak opstati.

Što se ishrane tiče, hrani se grinjama sa tla prašume, a od grabljivica se noću krije u travi.

Jedan od istraživača koji su učestvovali u otkriću, nazvao ga je „spektakularnim slučajem ekstremne minijaturizacije“.

„Ovaj maleni kameleon krši obrazac pronalaska najmanjih vrsta na najmanjim ostrvima. To sugeriše da nešto drugo dozvoljava ili dovodi do „minijaturizacije“ ovih kameleona,“ dodao je on.

U svom izveštaju naučnici su preporučili da se kameleon uvrsti na listu kritično ugroženih na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) kako bi zaštitili njega i njegovo stanište.

Jovana Canić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti