Počinje rasprava o Predlogu Zakona o energetici

aleksandar antic 2

Danas će u Skupštini Republike Srbije početi rasprava o Predlogu Zakona o energetici koji je usvojen prošle nedelje.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić nedavno je istakao da je ovaj zakon usaglašen sa Trećim energetskim paketom Evropske unije, odnosno da se u oblasti elektroenergetike i gasa u potpunosti primenjuju sve mere iz ovog paketa, dok je oblast obnovljivih izvora energije posredno obuhvaćena Trećim energetskim paketom. On je dodao da novi Zakon o energetici donosi preciznije i bolje uređene administrativne procedure.

Gospodin Antić je izjavio i da će ovaj zakon kvalitetnije urediti oblast obnovljivih izvora energije, pa će tako biti otklonjeni nedostaci u vezi izdavanja energetskih dozvola i sticanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije. Osim toga, biće uvedena i mogućnost dobijanja privremenog statusa povlašćenog proizvođača električne energije iz svih elektrana na obnovljive izvore energije. On je naglasio i da bi država time dobila mogućnost da centralizovano prati razvoj realizaciju projekta, dok bi investitori dobili sigurnije uslove za investiranje.

Inače, u ovom Predlogu Zakona o energetici predviđena je kategorija energetski ugroženog kupca električne energije i prirodnog gasa, kao i samo jedan model ugovora o otkupu električne energije sa odložnim uslovom. Takođe, status povlašćenog proizvođača električne energije i status proizvođača iz obnovljivih izvora može steći i fizičko lice koje proizvodi električnu energiju iz elektrane snage do 30kV, dok investitori koji grade elektrane iz obnovljivih izvora energije do 100kV nisu u obavezi da pribave finansijski instrument obezbeđenja prilikom sticanja privremenog statusa povlašćenog proizvođača električne energije.

Osim toga, novim Zakonom o energetici propisane su mere za suzbijanje crnog tržišta derivatima nafte, kao i praćenje tržišta električne energije i gasa.

Istaknuto je da se reformom energetskog sektora unapređuje privreda Republike Srbije, ali i da je ovaj zakon neophodno doneti po hitnom postupku. Takođe je naglašeno da će svi propisi potrebni za izvršavanje ovog zakona stupiti na snagu najkasnije godinu dana od dana stupanja na snagu novog Zakona o energetici.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti