Usvojene polazne osnove za restruktuiranje JP „Srbijagas“

srbijagas bizlife.rs

Vlada Republike Srbije na sednici koja je održana u četvrtak 25. decembra 2014. godine usvojila je polazne osnove za restruktuiranje JP „Srbijagas“.

Restruktuiranje bi trebalo da se sastoji iz dve faze. U prvoj fazi, koja će trajati do juna 2015. godine, očekuje se da će pravno biti rešeno izdvajanje delatnosti transporta i upravljanje transportnim sistemom i distribucija i upravljanje distributivnim sistemom u skladu sa Zakonom o energetici. Osim toga, u planu je i stvaranje holdinga sa zajedničkim službama unutar holdinga kako bi upravljanje postalo efikasnije.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da je plan restruktuiranja JP „Srbijagas“ usklađen sa Trećim energetskim paketom Evropske unije, ali i sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i Ugovorom o formiranju Energetske zajednice. On je istakao da će restruktuiranjem ovog preduzeća biti postignuta efikasnost i transparentnost tržišta energije, a istovremeno će biti povećana operativna i finansijska sposobnost ovog preduzeća.

Sandra Jovićević

foto: bizlife.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti