Počinje izgradnja gasovoda Niš-Sofija

Foto: http://www.srbija.gov.rs/
Foto: http://www.srbija.gov.rs/

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je da će izgradnja gasovoda Niš–Sofija početi da se realizuje i pre nego što je to planirano, ocenivši da je taj projekat važan jer će obezbediti sigurnost snabdevanja kako Srbije i Bugarske, tako i čitavog regiona.

Brnabić je, u izjavi za jučerašnje izdanje lista „Večernje novosti“, istakla da je EU, preko svojih IPA fondova, izdvojila više od 50 miliona evra, dodajući da će taj projekat, budući da je država, nakon uspešno sprovedenih reformi, ostvarila višak u budžetu, početi i pre planiranog okvira.

Ona je ukazala na to da je realizacija projekta značajna iz više razloga, a pre svega zato što će obezbediti diverzifikaciju pravaca i izvora, uz unapređenje sigurnosti snabdevanja obe zemlje, ali i celokupnog regiona.

S druge strane, kako je istakla, značajno se rasterećuje severni deo gasovodnog sistema, a samim tim povećava se i sigurnost snabdevanja tranzitnog pravca za BiH, kao i buduće snabdevanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije, ali i Makedonije i Crne Gore.

Prema njenoj oceni, projekat je bitan i zato što, pored poboljšanja sigurnosti snabdevanja srpskog tržišta prirodnim gasom i omogućavanja daljeg razvoja distributivne mreže centralne, istočne i južne Srbije, omogućava i integrisanje postojećih i budućih skladišnih kapaciteta prirodnog gasa u jedinstveni energetski sistem.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti