Počinje čišćenje orbite od svemirskog otpada

Foto-ilustracija: Pixabay

Verovali ili ne, ali u Zemljinoj orbiti se nakupilo toliko otpada da će uskoro početi misija čišćenja.

Za većinu otpada su odgovorne Sjedinjene Američke Države i Rusija, a u pitanju je raznovrsni otpad: pokvareni sateliti, iskorišćeni delovi raketa, instrumenti koje su izgubili kosmonauti.

Čak 95 odsto otpada je dakle direktna posledica ljudske aktivnosti i neodgovornosti.

Prema podacima iz 2017. godine, Rusija je odgovorna za 6.515 objekata, dok je Amerika odgovorna za nešto manje – 6.211. Treće mesto odlazi u ruke Kinezima sa 3.839 predmeta, a slede ih Francuska (547), Japan (266) i Indija (202).

Jasno je da je svemirski otpad postao problem, pa je zato i osmišljena misija pod nazivom End-of-Life Services By Astroscale (ELSA) koja ima za cilj čišćenje orbite.

ELSA-d se sastoji od dve letelice, satelita servisera teškog 175 kg i klijentskog satelita teškog 17 kg.

Serviser je razvijen da na siguran način uklanja otpad iz orbite, a poseduje tehnologiju i magnetni sistem za spajanje. Klijentski satelit je replika svemirskog otpada. Serviser će se konstantno spajati i razdvajati od klijentskog servera u seriji demonstracija i tako pokazati svoju sposobnost da pronađe i spoji se sa nefunkcionalnim satelitima i drugim otpadom. Demonstracije uključuju potragu za klijenskim satelitom, inspekciju, dolazak do njega i spajanje.

Misija ELSA-d će trajati oko šest meseci, a potom će serviser i klijentski satelit biti usmereni prema Zemljinoj atmosferi kako bi sagoreli. Isto će se dogoditi i sa svemirskim otpadom.

Svemirski otpad je veliki problem jer leti velikom brzinom i lako može da ošteti druge letelice. Između ostalog, predstavlja rizik i za astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti