Groblje svemirskih letelica, gde trune visokotehnološki otpad? (VIDEO)

Očekuje se da će kineska svemirska laboratorija Tiangong-1 će, u toku sutrašnjeg dana, 8. aprila 2018. godine, bez kontrole pasti na Zemlju. Mesto koje pritom gotovo sigurno neće pogoditi jeste usamljena tačka na jugu Tihog okeana.

Foto: Print Screen Youtube

“Okeanski pol nepristupačnosti” ili Point Nemo, nazvan tako u čast podmorničkog kapetana iz romana Žila Verna, predstavlja vodeno groblje tankera od titanijuma i drugog viskotehnološkog otpada. Najdalje je udaljena tačka ne svetu u odnosu na kopno: 2.688 kilometara od ostrva Pitkairna na severu, Uskršnjeg ostrva na severozapadu i ostrva Maher i dela Antarktika, na jugu.

– To je najprivlačnija lokacija za kontrolisano rušenje iz svemira jer nigde u blizini nema žive duše – kaže Stijn Lemens iz Evropske svemirske agencija (ESA). Dodaje da se, srećnim spletom okolnosti, radi i o mestu koje nije biološki raznoliko. – Zato je postalo svemirsko smetlište ili lepše rečeno – groblje. Naročito kada su u pitanju svemirski teretni brodovi – zaključuje Lemens.

Tu se nalazi između 250 i 300 svemirskih letelica, koje su većim delom izgorele pri ulasku u Zemljinu atmosferu. Daleko najveći objekat koji je sa neba pao u Point Nemo bila je 2001. ruska svemirska stanica Mir, teška 120 tona.

U budućnosti će većina svemirskih brodova biti građena od materijala koji se tope na nižim temperaturama pa će biti manje verovatno da će bilo koji njihov deo preživeti ulazak u atmosferu. NASA i ESA, na primer, u proizvodnji rezervoara za gorivo sa titanijuma prelaze na aluminijum.

Kina je Tiangong-1, svoju prvu svemirsku laboratoriju sa posadom, lansirala 2011. godine. Očekivalo se da će se kontrolisano srušiti u Pacifik, ali su kineski inženjeri izgubili kontrolu nad letelicom pre dve godine. Tako je osam tona težak Tiangong počeo let bez kontrole.

Razloga za zabrinutost nema. Verovatnoća da neki deo Tiangong-a preživi ulazak u atmosferu i pogodi nekoga zanemarivo je mala, manja od jedan prema 12 biliona, tvrdi ESA.

Izvor: dnevno.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti