Počeo prijem zahteva za pomoć nakon poplava koje su pogodile Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je juče Mesnu zajednicu „Borča”, gde je otvoren punkt Centra za socijalni rad kako bi građani mogli da podnesu zahteve za materijalnu pomoć nakon poplava koje su pogodile levu obalu Dunava početkom nedelje.

Foto: Grad Beograd

Obilasku su prisustvovali član Gradskog veća Dragomir Petronijević, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić i direktorka Gradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović.

Vesić je podsetio da komunalne službe i gradska preduzeća čine sve da zajedno sa građanima umanje štetu nastalu na levoj obali Dunava.

Grad Beograd vrši sve potrebne pripreme da se građanima koji su pretrpeli štetu, a koji dolaze iz socijalno ugroženih kategorija, pomoć što pre obezbedi.

Zbog toga smo otvorili dva punkta, u Borči i Kotežu, gde se nalaze radnici Centra za socijalni rad, dok će sutra punktovi biti otvoreni u Ovči i Padinskoj Skeli, kako bi građani mogli da prijave štetu.

Ukoliko postoje zakonski uslovi vezani za socijalni status, građani koji su podneli zahteve dobiće odštetu kako bi lakše prevazišli tešku situaciju u kojoj se nalaze“, rekao je Vesić.

On je dodao da se ovaj posao radi zajedno sa Opštinom Palilula, koja ima svoju popisnu komisiju.

„Grad je obezbedio i određeni broj pravnih stručnjaka, što je uradila i Opština Obrenovac, koja, nažalost, ima iskustva sa poplavama. Naše službe su na terenu kako bi se sanirala šteta. Mislim da je ovo primer solidarnosti i da zajedničkim radom možemo da se izborimo sa posledicama“, poručio je Vesić.

Sekretarka za socijalu zaštitu Nataša Stanisavljević istakla je da su radnici Gradskog centra za socijalni rad na terenu od prvog dana, kako bi pomogli građanima koji su se našli na udaru posledica vremenske nepogode koja je pre nekoliko dana pogodila Beograd.

„Danas su otvorena dva nova punkta, u Borči i Kotežu, a radnici Centra za socijalni rad pomažu građanima u obradi zahteva koji se podnose za materijalnu pomoć. Od sutra će biti otvorena još dva punkta, u Ovči i Padinskoj Skeli, koji će raditi od devet do 17 časova. Građani će tako moći da dobiju pomoć u ostvarivanju svojih prava u oblasti socijalne zaštite“, rekla je Nataša Stanisavljević.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić precizirao je da je do ovog trenutka u Opštinu Palilula pristiglo više od 1.100 prijava građana koji su pretrpeli štetu u poplavi.

„Ne radi se samo o kućama,već i dvorištima i pomoćnim objektima. Prioritet bi naravno trebalo da imaju građani kojima su poplavljene kuće. Na osnovu toga, kada se pronađe zakonski okvir, u skladu sa mogućnostima obezbediće se neki vid pomoći. Od ukupnog broja prijava, oko 60 odsto čine domaćinstva kojima je poplavljena kuća. Mislim da ćemo do kraja sutrašnjeg dana uspeti da u celosti „pređemo” teren po prijavama, a nakon urađene analize obratićemo se nadležnim organima kako bi pomoć stigla do ljudi koji su pretrpeli štetu“, rekao je Jovičić.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti