Kako se Evropljani bore sa neuobičajeno visokim temperaturama?

Delovi Zapadne i Centralne Evrope se od srede suočavaju sa toplotnim talasom izazvanim kombinacijom oluje nad Atlantskim okeanom, polja visokog pritiska iznad evropskog kontinenta i toplim vazduhom iz afričke pustinje Sahare. Meteorolozi najavljuju da će temperature u narednom periodu rasti i do 44 Celzijusova stepena, a mnogi nacionalni temperaturni rekordi su već oboreni. Pročitajte kako se vlasti i stanovnici pogođenih država bore sa vrelinom.

Foto-ilustracija: Pixabay

Francuska, Nemačka, Belgija, Švajcarska, Španija, Češka i Italija su izdale upozorenja i savete vezane za zdravlje. Stanovnicima se preporučuje da u toku podneva i poslepodneva izbegavaju naporne aktivnosti, piju dosta vode i ne izlažu se suncu.

Prema tvrdnjama predsednika Francuske Emanuela Makrona, francuski nadležni organi se nalaze u punoj pripravnosti. Dodatna pomoć je obezbeđena za starije osobe, beskućnike i bolesnike. Visoke temperature su dovele u pitanje održavanje mnogobrojnih manifestacija, ali ne i Svetskog prvenstva u fudbalu za žene koje je i dalje u toku – utakmice se igraju u večernjim časovima.

Gradske vlasti Pariza su zabranile kretanje kamiona za isporuku robe i starijih vozila koja ispuštaju više zagađujućih materija u odnosu na novije modele. Takođe su u utorak i sredu proglasile besplatan parking za Parižane kako bi ohrabrile vozače da ostave svoje automobile kod kuće i odluče se za prevoz s manjim negativnim uticajem na životnu sredinu.

U nekoliko gradova Evrope su otvorene javne prostorije namenjene za preko potrebno rashlađivanje stanovništva. Pored njih, u francuskoj prestonici su postavljeni tuševi, produženo je radno vreme bazena, a pojedini parkovi se tokom noći ne zatvaraju. Francusko ministarstvo obrazovanja je odložilo ispite.

Povrh svega navedenog, ograničenja brzine su snižena – sa 130 km/h na na 110 km/h, sa 110 km/h na 90 km/h i sa 90 i 80 km/h na 70 km/h. Slične propise je, podstaknuta neočekivanim skokom temperatura, uvela i Nemačka. Asfalt je „nabreknuo“, te se na putu savetuje pojačana opreznost.

I politička situacija je na ovom području uzavrela! Ozlojeđeni Nemci su tokom prethodnog vikenda protestvovali ispred rudnika uglja sa zahtevom da država ubrza proces odstranjivanja ovog prljavog energenta iz nemačkog energetskog miksa.

Jedan čovek iz gradića Hemer, nedaleko od Dortmunda, je smislio ne toliko društveno prihvatljiv način da se izbori sa naletom vreline. On se razgolitio u odeljku supermarketa u kom se nalazi zamrznuta hrana.

Lošeg dejstva toplote nisu pošteđene ni životinje. Poštujući njihova prava, belgijske lokalne samouprave – Brisel, Antverpen i Ostende – su odlučile da privremeno sa svojih ulica povuku kočije koje vuku konji.

Lednici u švajcarskim planinama se skupljaju, a s obzirom na to da će ovakve vremenske prilike nastaviti, nastaviće se i proces njihovog skupljanja, što će povećati rizik da će Rajna kasnije ove godine biti previše plitka za plovidbu brodovima.

U španskoj oblasti Kataloniji danima unazad bukte požari koji ugrožavaju više od 20 hiljada hektara rastinja. Nekoliko stotina ljudi je evakuisano iz svojih domova.

Pojavu sve učestalijih, dugotrajnijih i ozbiljnijih toplotnih talasa naučnici pripisuju globalnom zagrevanju i upozoravaju na još više temperature ukoliko čovečanstvo ne izvrši značajne rezove u emisijama štetnih gasova. Jedna od posledica usložnjavanja problema klimatskih promena će biti i veći broj smrthih ishoda, tvrde oni.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti