Počeo eko-festival “Dani Vrbasa” (FOTO)

Foto: Grad Banja Luka/A.Čavić

Kulturno-turistička manifestacija eko-festival „Dani Vrbasa“ otvorena je danas na obalama Vrbasa.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je rekao da se poruke ovog festivala u potpunosti uklapaju u koncept Gradske uprave koja je procenila da je turizam jedan od najvažnijih, ali i nedovoljno iskorišćenih resursa ovog grada.

– Ove godine smo učinili dodatni napor na promociji naših turističkih potencijala. Postoji nekoliko prepoznatljivih simbola na kojima možemo bazirati turistički koncept, a jedan od njih je svakako Vrbas. Grad je i ove godine imao niz kulturnih, zabavnih i sportskih događaja, koji su organizovani za domaće stanovništvo ali i za brojne godste koji su došli sa strane. Naš cilj je da u budućnosti imamo još više takvih događaja i da privučemo što više ljudi u naš grad – rekao je gradonačelnik otvarajući festival i dodao da, čim bude završen Kočićev zbor, počeće rad na promociji zimske turističke ponude u gradu.

Foto: Grad Banja Luka/A.Čavić

I ove godine, festival je izložbeno–sajamskog karaktera, a posetiocima će se predstaviti proizvođači organske hrane i kozmetike iz Bosne i Hercegovine. U okviru sajma biće prikazan promotivni film o temi “Ekološka sredina i bezbednosni aspekti”.

Festival će biti upotpunjen sportskim igrama na Vrbasu, trkama kajakaša, dečijom radionicom, nagradama za najlepšu fotografiju Vrbasa, edukativnim sadržajima, kao i nastupom kulturno–umetničkih društava.

Foto: Grad Banja Luka/A.Čavić

Direktor Turističke organizacije Grada Banja Luka, Ostoja Barašin, izjavio je da je ideja o ekološkom festivalu odlična i da se TOBL pridružio u organizaciji pre pet godina, istina skromno, ali svake godine festival je sve bolji. On je naglasio da postoji mnogo festivala koji za temu imaju Vrbas, te da se uvek moramo vraćati Vrbasu, njegovoj zaštiti i očuvanju.

Partner festivala je i banjalučki Vodovod, a direktor Branka Trninić ističe da je festival odlična prilika da se kroz kulturno-turistički događaj promoviše zaštita Vrbasa, ne samo u Banjoj Luci već i u široj regiji.  Ona je podsetila da je voda iz Vrbasa osnovna sirovina za proizvodnju zdrave i čiste pitke vode za stanovnike Banje Luke, ali i susednih opština.

Foto: Grad Banja Luka/A.Čavić

Festival će trajati 24. i 25. avgusta, a organizator festivala je udruženje građana „Green Vrbas“ uz podršku Grada Banja Luka, Turističke organizacije Banja Luka, banjalučkog Vodovoda i brojnih organizacija i sponzora.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti