Počelo čišćenje Tihog okeana od plastičnog otpada

Foto: The Ocean Cleanup

Tim naučnika i inženjera predvođen 24-godišnjim holandskim pronalazačem Bojanom Slatom, započeo je ambiciozan projekat čišćenja Tihog okeana od plastičnog otpada.

Čišćenje Tihog okena započinje u Severnoj Kaliforniji. Holandski pronalazač Bojan Slat ističe da je reč o području koje je dvostruko veće od Teksasa.

Foto: The Ocean Cleanup

 

 

„Ako biste to pokrivali brodovima i mrežama, trebalo bi oko 79.000 godina da se to očisti“, objašnjava ovaj 24-godišnjak.

Brod je isplovio iz Alamide. Vuče za sobom ogroman uređaj za masovno sakupljanje smeća čija se težina procenjuje na 88.000 tona.

Plastika i ostali prikupljeni otpad mogli bi da se recikliraju i ponovo prodaju, s nadom da bi jednog dana sistem mogao sam sebe da finansira.

 

Foto: The Ocean Cleanup

„Očekujemo da svake pete godine uklonimo otpad sa polovine površine Pacifika“, precizirao je Slat.

Uređaj zapravo izgleda kao ogroman gasovod, ali neobična naprava duga 609 metara uskoro će krenuti u obračun sa onim što je širom sveta poznato pod nazivom „Veliki pacifički tepih od smeća“.

„Mislim da je to dobra ideja, ali ako očistimo smeće, a ne zaustavimo plastiku na samom izvoru, imaćemo još veći problem“, ukazao je dr Džeri Šubel, jedan od čelnika organizacije „Pacifički akvarijum“ (Aquarium of the Pacific).

Plastični prekrivač počeo je da se formira još polovinom prošlog veka. Kažu da se sastoji od nekoliko milijardi komada otpada.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti