Počela podela PVC kanti domaćinstvima na Savskom vencu

Akcija „PVC kante za individualna domaćinstva Savskog venca“ je realizovana u Ulici Teodora Drajzera, a domaćinstvima je prošle nedelje podeljeno 70 PVC kanti za odlaganje klasičnog komunalnog otpada i reciklabila. Akciju su ispratili predsednica opštine Savski venac Irena Vujović i direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić i ujedno najavili da će narednih dana biti sprovedena i akcija zamene dotrajalih kontejnera na više lokacija na Savskom vencu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Irena Vujović je istakla da je ovo pilot projekat JKP „Gradska čistoća“ na Savskom vencu u cilju poboljšanja komunalne usluge za domaćinstva individualne izgradnje, kao i promene tehnologije sakupljanja i odnošenja otpada, koja se trenutno sprovodi putem klasičnih kontejnera postavljenih na ulicama. Ona je dodala da je ideja da individiualna domaćinstva, odnosno privatne kuće, pređu na upotrebu kanti za odlaganje otpada, ukoliko se svi građani slože da u njihovom naselju kontejnere zamene kante.

„Stanovnici iz Drajzerove ulice su bili jedinstveni i svi su prijavili svoja domaćinstva za učešće u zajedničkoj akciji Opštine i ‘Gradske čistoće’, tako da je ovo prvo naselje, odnosno kvart na Savskom vencu, u kojem je akcija uspešno sprovedena“, rekla je Irena Vujović.

Ona je naglasila da promena tehnologije odvoženja smeća putem PVC kanti utiče na smanjenje formiranja „divljih“ deponija, poboljšava organizaciju odnošenja smeća i omogućava sugrađanima sortiranje otpada, čime se, kako je navela, povećava količina otpada koji ide na dalji proces reciklaže, a što je od velikog značaja za očuvanje životne sredine.

Direktor „Gradske čistoće“ Marko Popadić je istakao da je Gradska opština Savski venac vrlo specifična po svojoj građevinskoj strukturi.

„Iako dominiraju stambene zgrade, Savski venac je strukturisan i individualnom izgradnjom. Za nas je to od velike važnosti zbog tehnologije odnošenja otpada putem PVC kanti, jer je ona najpogodnija upravo za naselja sa pretežno individualnom izgradnjom. Za oko 35 domaćinstava koja danas postaju vlasnici kanti važe samo dva pravila, a to je da jednom nedeljno ispred svojih kapija ostave sudove za odlaganje otpada kako bi ekipe „Čistoće“ mogle nesmetano da ih isprazne i naravno da selektuju otpad, komunalni u zelenu kantu, a reciklabilni u plavu“, rekao je Popadić i dodao da se nada da će se još više zainteresovanih sugrađana javiti za učešće u ovom projektu, jer, kako je naveo, da bi se promenila tehnologija odnošenja otpada neophodno je da se njome obuhvati celo naselje.

„Ne možemo imati dva različita sistema sakupljanja i odnošenja otpada. Zato kada se privatnim kućama podele PVC kante, ostavljamo period od oko mesec dana kako bi se sugrađani prilagodili novoj tehnologiji, a potom se kontejneri iz tog naselja u potpunosti uklanjaju sa javnih površina“, istakao je Popadić.

Akcija „PVC kante za individualna domaćinstva Savskog venca“ biće nastavljena i u narednom periodu, a građani mogu da se prijavljuju na broj 011/2061-800. Da bi tehnologija odnošenja otpada mogla da se promeni, potrebno je da celo naselje pređe na upotrebu PVC kanti, a ne samo pojedinačna domaćinstva.

Izvor: JKP „Gradska čistoća“ Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti