Počela izgradnja HE „Mrsovo“ snage 36,8MW kod Rudog u Republici Srpskoj

Počela izgradnja HE MrsovoPočela je izgradnja hidroelektrane „Mrsovo“ kod Rudog u Republici Srpskoj nakon polaganja kamena temeljca i povelje koju su u ponedeljak potpisali predsednik Republike Srpske gospodin Milorad Dodik i vlasnik grupe “Comsar Energy Group” gospodin Rašid Sardarov.

Instalisana snaga ove protočne hidroelektrane na reci Lim biće 36,8MW, a pod akumulacionim jezerom biće oko 200 hektara zemljišta. Godišnje će proizvoditi 141gWh električne energije.

Investitor je do sada uložio 200 miliona maraka.

Gospodin Dodik je tom prilikom izjavio da RS pruža maksimalne napore da se istočni deo Srpske razvija, poput izgradnje saobraćajnice i tunela u Čemernu, izgradnje Andrićgrada pa i ove hidroelektrane.

Investitor gospodin Serdarov istakao je da su na vreme ishodovane građevinska i ekološka dozvola, i da će učiniti sve da HE ne naruši prirodnu sredinu ovog kraja i reke Lim.

Polaganju kamena temeljca HE prisustvovali su zvaničnici Republike Srpske: načelnik opštine Rudo gospodin Rato Rajak, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju gospođa Srebrenka Golić, ministar industrije, energetike i rudarstva gospodin Željko Kovačević, ministar trgovine i turizma gospođa Maida Ibrišagić-Hrstić, generalni direktor „Elektroprivrede RS“ gospođa Branislava Milekić, narodni poslanici i načelnici susednih opština.

Energetski portal
foto: glassrpske.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti