Počela izgradnja elektrane na biomasu u Kruševcu

krusevac.rs elektrana biomas

U sredu 14. oktobra 2015. godine u Kruševcu položen je kamen temeljac za izgradnju elektrane na biomasu.

Predstavnik kompanije „Building Energy“ gospodin Fabricio Zaga istakao je da je zadovoljan time što su sve potrebne dozvole za izgradnju elektrane prikupljene veoma brzo. Dodao je da kompanija „Building Energy“ posluje u oko 26 zemalja, ali da je ovo prvi projekat gde je ostvarena saradnja između javnog i privatnog sektora.

Predstavnik kompanije „Building Energy 1“ gospodin Ivan Stajić izjavio je da bi elektrana trebalo da bude izgrađena za 14 do 16 meseci.

Gradonačelnik Kruševca gospodin Dragi Nestorović istakao je da je elektrana na biomasu u Kruševcu primer javno-privatnog partnerstva za čitavu Srbiju.

Podsetimo, 1. jula 2015. godine u Kruševcu potpisan je Memorandum o saradnji između predstavnika grada i kompanije „Building Energy 1“ o izgradnji bioenergane. Ova elektrana bi trebalo da se nalazi u blizini JKP „Gradska toplana“ kako bi se lakše preuzimala električna energija kojom će se napajati grad.Osim toga, biće i u blizini JKP „Kruševac“ zbog sakupljanja i distribucije biomase.

Elektrana je projektovana po ORC (Organic Cycle) sistemu koji omogućava najefikasniji odnos potrošnje biomase i dobijene energije. Kao gorivo će se koristiti drvna biomasa, a elektrana će biti povezana na mrežu EPS-a. Očekuje se da bude puštena u rad 2017. godine, a njena vrednost procenjena je na 27 miliona evra. U početku bi trebalo da zapošljava oko 50 radnika, a zatim se očekuje da posao dobije još 250 radnika.

Inače, kompanija „Building Energy 1“ zajednička je kompanije preduzeća „Building energy“ iz Milana i „Sinergy invest“ iz Kruševca.

Sandra Jovićević

foto: krusevac.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti