Pobunjenici zbog klimatskih promena blokiraju glavne londonske saobraćajnice

Međunarodni društveno-politički pokret koji okuplja „pobunjenike protiv izumiranja“ Extinction Rebellion je nastao u oktobru prošle godine i beleži najbrži rast među neformalnim grupama za zaštitu životne sredine. Kroz društvene kampanje i nenasilne direktne akcije građana, Extinction Rebellion nastoji da podstakne delovanje vlasti na ublažavanje klimatskih promena, konzervaciju prirode i zaštitu životne sredine.

Foto: Wikipedia/Brian Minkoff

Iako ni drugi evropski gradovi ne miruju, žarište građanske neposlušnosti s pozivom na pooštrenje klimatskih mera, počev od 15. aprila, predstavlja London.

Protesti Britanaca su u određenim trenucima izazvali zastoj u pojedinim delovima prestonice Ujedinjenog Kraljevstva.

Pobunjenici svakodnevno blokiraju neke od ključnih saobraćajnica, a do četvrtka je, zbog narušavanja javnog reda, privedeno više od 400 osoba. Opsadne mete aktivista su bile i Trg Parlamenta i most Vaterlo na reci Temzi u samom srcu Londona.

Njihovi postupci su usled zatvaranja puteva, gužvi u saobraćaju i ozbiljnih ometanja poslovanja oštetili oko pola miliona građana.

Troje najodlučnijih i najhrabrijih članova pokreta su se popeli na voz na stanici Kanari varf, remeteći na taj način normalno funkcionisanje gradskog prevoza. Oni su bili prvi protestanti protiv kojih su podnete optužnice. Londonska četvrt Kanari varf predstavlja jednu od finansijskih centara države, a stanica je bila scenografija za još jedan akt građanskog nezadovoljstva – jedan stanovnik Londona se zalepio super lepkom za staklo vagona.

Pojedinci su se lancima vezivali za baštensku ogradu Džeremija Korbina, vođe Laburističke stranke.

Kler Peri, ministarka energije i čistog razvoja, je za BBC izjavila da ugrožavanje života miliona ljudi nije način da se osvoji naklonost javnog mnjenja. Istakla je da Britanci ne bi trebalo da budu ispunjeni strahom povodom budućnosti, već nadom, zato što njihova domovina, u poređenju sa ekonomskim rastom, postiže najviše rezove štetnih emisija.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti