Plan Vlade Hrvatske za naftne bušotine u Jadranu vodi „na mračnu stranu“

Foto: Facebook (screenshot @Greenpeace Hrvatska)

„Predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade Republike Hrvatske otvoriće većinu teritorija Hrvatske, uključujući i Jadran, za nova istraživanja nafte i gasa i osudiće nas na još najmanje dve decenije zavisnosti od fosilnih goriva“ – poruka je koju su prošle nedelje ispred zgrade Vlade RH uputili aktivisti i aktivistkinje „Zelene akcije“ i „Grinpisa“.

Organizacije „Zelena akcija“ i „Grinpis“ su na performansu upriličile potpisivanje Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Vlade Republike Hrvatske između premijera Andreja Plenkovića i Darta Vejdera, kao predstavnika fosilne industrije. Time su simbolično prikazali kako nas predloženi Plan vodi „na mračnu stranu“, a ne na put brze tranzicije, koja je potrebna kako bi maksimalno ublažili posledice klimatskih promena. Povod za akciju je otvoreno javno savetovanje o Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za razdoblje od 2021. do 2030. godine, dokumentu kojim sve članice Evropske unije i potpisnice Pariskog sporazuma moraju predstaviti svoj desetogodišnji plan smanjenja emisija i konkretne mere protiv klimatskih promena. „Ovim planom Vlada želi dati alibi još jednom velikom ciklusu investicija u fosilna goriva i odgoditi prave mere za ublažavanje klimatskih promena nakon 2040. godine“, komentarisao je Luka Tomac iz Zelene akcije.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Zelene akcije i Grinpisa, uz nove infrastrukturne projekte na fosilna goriva, poput LNG terminala na Krču i Jadransko-jonskog gasovoda, Plan vrlo jasno pokazuje da planirane projekcije proizvodnje nafte i gasa rastu sve do 2040. godine. Hrvatska bi tada trebalo već odavno da temelji sve sektore na obnovljivim izvorima energije i da bude nadomak potpunoj dekarbonizaciji. „Plan načelno prepoznaje ulaganja u energiju sunca i vetra, kao bitan element energetske tranzicije, no nedovoljno brzo. I dodatno, zanemaruje ulogu građana i građanki kao aktivnih sudija te tranzicije“, dodao je Tomac.

Foto: Facebook (screenshot @Greenpeace Hrvatska)

„Kad pogledate taj plan, on kao da je rađen u nekom idealnom svetu gde sve funkcioniše, pa nije potrebno da se stvari hitno menjaju, već se pušta da se kotrljaju. Problem je što se na taj način kotrljaju ravno u ponor. Tamo postavljeni ciljevi tek su zanemarljivo veći od toga da nastavimo po starom. Na primer, cilj za udeo obnovljivih izvora do 2030. godine, bez plana bio bi nešto malo ispod 36 odsto, uz plan je nešto malo iznad 36 odsto. Reklo bi se – jak plan! Istovremeno, Hrvatska sve do daleke 2040. zadržava ugljen-dioksid, koji će tokom narednih 10 godina napustiti većina zemalja Evropske unije“, izjavio je Zoran Tomić iz Grinpisa.

Vladin Plan se ne ni na najnoviji naučni izveštaj Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC) o uticajima povećanja globalnog zagrevanja za 1,5°C na ljude i životnu sredinu, prema kojem države moraju hitno da revidiraju svoje klimatske politike i da što pre napuste korišćenje fosilnih goriva. Naučna zajednica je jasno poručila kako se korenite promene u svim sektorima moraju dogoditi u idućih 10 godina kako bismo zadržali porast globalne temperature ispod 1.5°C. O svemu tome biće više reči na tribini „Energetski i klimatski plan RH – teg ili spas za klimu?“, koji je organizovan za utorak, 26. novembra, u 10 sati u Novinarskom domu u Zagrebu.

Organizacije Zelena akcija i Grinpis su pozvale sve građanke i građane da se uključe u javno savetovanje i pošalju komentare do 28. novembra 2019. Svoje protivljenje ovakvim štetnim klimatskim i energetskim politikama Vlade RH, građani mogu iskazati i dolaskom na Globalni protest za klimu, koji će se održati u petak, 29. novembra u 14 sati na Markovom trgu u Zagrebu.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti