Pirot do kraja godine dobija solarnu elektranu snage 150 kW

Foto-ilustracija: Pixabay (LCEC)

JKP „Regionalna deponija Pirot“ trenutno je u fazi izrade projektne dokumentacije za solarnu elektranu snage 150 kW, rekao je za Energetski potral izvršni direktor tehničkog sektora Nenad Đorđević.

Prema rečima našeg sagovornika, linija za separaciju otpada troši dosta struje, a u zavisnosti od toga koje mašine se pokreću, i do 100 kW dnevno. Stoga očekuju da će solarna elektrana pokriti dnevne utroške električne energije ukoliko radi punim kapacitetom, a sve viškove proizvodnje ovo javno preduzeće namerava da preda na elektrodistributivnu mrežu budući da će elektrana steći status kupca-proizvođača.

Đorđević objašnjava da je izgradnja solarne elektrane na krovu bila najbolje rešenje za regionalnu deponiju u Pirotu budući da se hala za separaciju otpada prostire na 1.200 m2.

„Solarna elektrana na krovu tolike površine bila je najbolja opcija i očekujemo da će ovaj projekat značajno smanjiti opterećenje na budžet samog preduzeća. I duga javna preduzeća u Pirotu sve se češće opredeljuju za izgradnju solarnih elektrana, pa je tako JP ’Komunalac’ nedavno pustio u rad svoju solarnu elektranu nešto manjeg kapaciteta“, kaže Đorđević.

On dodaje da je puštanje solarne elektrane u rad planirano do kraja ove godine, a kasnije će se razmatrati i proširenje njenog kapaciteta. Osim toga, JKP „Regionalna deponija Pirot“ namerava da izgradi dve solarne nadstrešnice sa punjačima za električna vozila.

„Pošto se nalazimo na međunarodnom koridoru, vlasnicima električih vozila želimo da pružimo mogućnost da napune baterije na nekom od naših punjača. Jači punjač, snage 50 kW, omogućiće punjenje vozila za samo sat vremena, a slabiji, snage 20 kW, za nekoliko sati“, objašnjava Đorđević.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti