Peticija za sprečavanje zagađenja reke Zrmanje i Novigradskog mora

Foto: Wikipedia/Silverije

Nakon što je prošle nedelje u reku Zrmanja i Novigradsko more ponovo dospeo mazut, za koji se pretpostavlja da potiče iz nekadašnje fabrike gline u Obrovcu, u nedelju 29. decembra pokrenuta je peticija kojom se od Ministarstva zaštite okoline i energetike traži hitno pronalaženje trajnih rešenja za sprečavanje daljih zagađenja kanjona Zrmanje.

Kako se navodi u peticiji, koju je pokrenula Dubravka Vitali Čepo, pojava mazuta u reci Zrmanji posledica je nestručne sanacije na prostoru bivše fabrike gline tokom koje su velike količine mazuta ispuštene u zemljite, odakle poslednjih dvadesetak godina učestalo izviru za vreme obilnih padavina. Nestručno su sanirani i bazeni s lužinom koji u slučaju popuštanja prete uništenju kanjona reke Zrmanje, tako da se peticijom naglašava potreba hitnog rešavanja ovog problema.

Peticija je upućena Ministarstvu zaštite okoline i energetike i ministru Tomislavu Ćoriću, od kojeg se traži ozbiljno pristupanje problemu učestale pojave mazuta u reci Zrmanji i sprečavanje daljeg zagađenja kanjona i Novigradskog mora. Konkretno, peticijom se traži utvrđivanje tačnog mesta izviranja mazuta, hitno pronalaženje rešenja i preduzimanje svih potrebnih koraka kako bi se postojeći problem trajno rešio u što kraćem vremenskom roku.

Takođe, traži se utvrđivanje propusta u sanaciji bazena s lužinom i sprečavanje izglednog prodiranja lužine u Zrmanju provođenjem dodatnih mjera zaštite. Peticijom se, takođe, Ministarstvo zaštite okoline i energetike podseća da je kanjon Zrmanje od Obrovca do ušća u Novigradsko more zaštićen kao predeo od posebnog značaja u dužini od oko 10 km i širinom do ruba kanjonskih strana, dok gornji tok reke pripada Parku prirode Velebit. Takođe, ceo tok reke zaštićen je kao područje ekološke mreže Natura 2000 HR2000641 Zrmanja, a samo ušće je deo područja Novigradsko i Karinsko more.

Peticiju je tokom prvog dana potpisalo preko 1.600 građana, a dostupna je na linku.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti