Afrika dobija 200 miliona stabala drveća 2020. godine

Foto-ilustracija: Unsplash (Redcharlie)

Globalno se poseče oko 15 milijardi stabala drveća godišnje u svetu. Deforestacija svake godine nadmašuje godišnje proseke širom sveta, ali i u Africi, i to za 0,8 odsto.

Ljudi u ruralnim delovima Afrike i dalje zavise od drveta, kao materijala kojim potkrepljuju brojne potrebe, naročito za kuvanje hrane ili zagrevanje.

Idejni tvorci projekta My Roots in Africa (Moji koreni u Africi) planiraju da tokom naredne godine zasade više od 200 miliona drveća širom kontinenta, na taj način pružajući doprinos u borbi protiv krčenja šuma.

Svako je slobodan da da svoj doprinos i tako pomogne ne samo Africi, već i celoj planeti, što će biti posebno važno za ljude afričkog porekla koji će nakon donacije moći da kažu da su „pustili korenje“ tamo.

Svakom posađenom, odnosno doniranom, drvetu moguće je dati lično ime, ali i ostaviti ga u nasledstvo.

Pretplatnici će biti u mogućnosti da znaju tačnu lokaciju stabla koje su dodelili, ali i da ga prate i preko Gugl mapa, odnosno na satelitskim snimcima.

Ova inicijativa ozelenjavanja zvanično će biti pokrenuta u februaru naredne godine, a ima za cilj i davanje podrške Zelenom zidu Afrike, kao promovisanju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti