Park prirode “Stari Ulcinj” treće zaštićeno morsko područje

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlada Crne Gore je proglasila treće zaštićeno morsko područje – Park prirode “Stari Ulcinj”. Time su, kako je saopšteno iz Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma postignuti važni nacionalni i međunarodni ciljevi u oblasti zaštite prirode.

„Kao i u slučajevima parkova prirode “Platamuni” i “Katič”, Park prirode “Stari Ulcinj” je predložen za stavljanje pod zaštitu zbog vrednosti njegovog biodiverziteta, a posebno onih vrsta i staništa koje su značajne za zaštitu, u prvom redu vrste zaštićene nacionalnim zakonodavstvom, kao i vrste u kategorijama ugroženosti definisanim od strane Evropske unije i međunarodnim konvencijama“, navodi se u saopštenju.

Proglašenjem i ovog zaštićenog područja u moru, površina zaštićenih područja u Crnoj Gori se u 2021. godini uvećala za 4.764,7 hektara.

„Posebnu zahvalnost dugujemo Institutu za biologiju mora iz Kotora, Agenciji za zaštitu životne sredine, JP “Morsko dobro”, NVO i civilnom sektoru, kao i UNEP-ovom projektnom timu GEF-ovog projekta “Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore”, i svim stručnjacima koji su učestvovali u izradi Studije zaštite. U prazničnom duhu, u 2022. godini želimo da zajedničkim snagama čuvamo još više našu prirodu, a mi ćemo nastaviti da predano radimo na uspostavljanju zaštite biodiverziteta, svesniji dragocenosti svakog lista i svake kapi“, navodi se na sajtu Vlade Crne Gore.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti