Pančevački Mins Elektro gradi pogone za proizvodnju elektro-ormana u zrenjaninskoj industrijskoj zoni Jugoistok

Foto-ilustracija: Pixabay

Još jedan investitor otvorio je gradilište u oviru industrijske zone „Jugoistok“ – proizvodne kapacitete na parceli površine 9.519 kvadratnih metara gradi domaće preduzeće, Mins Elektro doo iz Pančeva. Izvedeni su prvi radovi na izgradnji internih saobraćajnica i predstoji infrastrukturno opremanje parcele na kojoj će se graditi poslovni objekat – upravna zgrada i proizvodni objekat sa skladištem.

Glavni fokus rada ove kompanije, osnovane 2007. godine, je izgradnja i rekonstrukcija viskonaponskih i srednjenaponskih trafo-stanica, a bavi se i proizvodnjom različitih vrsta niskonaponskih blokova za distribuciju električne energije, ormana zaštite i upravljanja, ormana automatike i kompenzacije reaktivne energije.

Kako su naveli u tom preduzeću, u budućim proizvodnim pogonima u Zrenjaninu planiraju da utrostruče proizvodnju elektro-ormana, koje trenutno proizvode samo za svoje potrebe u pogonu u Leštanima, s obzirom da je, zbog stranih investitora u Srbiji, povećana tražnja za elektro-ormanima namenjenim industrijskim postrojenjima.

Elektro-ormani koji će se proizvoditi u Zrenjaninu biće namenjeni prvenstveno domaćem tržištu, s planom da se kasnije izvoze na ostala tržišta u regionu i inostranstvu.

Investicija će se realizovati fazno, gradnjom tri proizvodne hale, uz rok za realizaciju projekta do sredine 2026. godine, kako je naznačeno na info-tabli na gradilištu, preneo je sajt Grada Zrenjanina.

Prvi deo industrijske zone „Jugoistok“, infarstrukturno opremljene 2010. godine sredstvima EU u iznosu od 4 mil EUR, Grada Zrenjanina od 2,2 mil EUR i Nacionalnog investicionog plana (500.000 EUR) na površini od 72 hektara, u većem delu je popunjen investitorima.

Prvo je na tom prostoru proizvodnu halu podiglo zrenjaninsko preduzeće „Alpin“ (2008. godine), da bi do danas u zoni izgradilo pogone ili kupilo zemljište 30 investitora. Planskim dokumentima usledilo je proširenje zone na 550 hektara, 2018. godine, što je u ovom trenutku površina namenjena investiranju koju na jednoj lokaciji, osim Zrenjanina, ne može da ponudi ni jedna lokalna samouprava u Srbiji.

Na osnovu istraživanja koje je sproveo FDI Inteligence, najveći centar za ocenjivanje stranih direktnih investicija u svetu, industrijska zona „Jugoistok“ se 2012. godine našla na 48. mestu na listi najboljih zona sveta za investiranje. Rezultati su objavljeni u FDI magazinu „Financial Times“, a u istraživanju je učestvovalo 600 zona iz preko 120 zemalja.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti