Pametna brojila za struju izgleda da baš i nisu tako pametna

Foto-ilustracija: Eon Energy

U Holandiji je u poslednje vreme instalirano preko 750.000 pametnih brojila, a vlada ove države planira da do 2020. godine pametne merače električne energije ugradi u sva domaćinstva. Međutim, naučnici smatraju da bi ove pametne uređaje trebalo poslati na doškolovavanje.

Najnovija zajednička studija Univerziteta Tvente i Univerziteta primenjenih nauka u Amsterdamu pokazala je da očitavanja pametnih strujomera u ogromnoj meri premašuju stvarnu potrošnju električne energije.

Prema proračunima, dešava se da na računima nekih građana bude ispisan čak 582 puta veći utrošak struje od realnog. Ipak, stvar je do samog aparata, a ne potrebe lokalne elektrodistribucije da potkrada građane, prenosi Endgadget.

Kako objašnjavaju stručnjaci, pametni merači nisu programirani da prepoznaju uređaje prema njihovoj energetskoj efikasnosti, pa tako, na primer, zaračunavaju više potrošnje LED sijalicama koje su daleko ekonomičnije od običnih.

Nažalost, žitelji Holandije ne mogu zasad ništa da urade po tom pitanju, jer im je jedina opcija da pozovu inspekciju da proveri i utvrdi neispravnost samog uređaja, ali to ne samo da im neće sniziti račun za struju, već će u narednom morati da doplate izlazak inspektora na teren.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti