Predstavnici Grada Otočca o projektu hidroenergetskog sistema Kosinj-Senj

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite okoline i energetike Ante Čikotić sastao se juče sa predstavnicima Grada Otočca. Sastanku su prisustvovali i predstavnici naučnih institucija i udruženja na temu projekta nastavka izgradnje Hidroenergetskog sistema Kosinj-Senj. Na sastanku su, između ostalih, učestvovali gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac.

Predstavnici Grada Otočca i Instituta, smatraju da projekt nastavka izgradnje Hidroenergetskog sistema Kosinj-Senj, odnosno druga faza postojećeg sistema, koji razvija HEP, nije najoptimalnije rešenje jer bi doveo do potapanja velikih površina i onemogućavanja razvoja celog tog kraja. Stoga je izrađena poređenje tog predloga sa drugom mogućom verzijom projekta koja prema njihovu mišljenju donosi više koristi.

“Drago nam je da nam se pružila prilika da pokažemo i drugi model za koji smatramo da je od opšteg društvenog interesa jer njime povećavamo energetsku sigurnost i stabilnost ali istovremeno omogućavamo razvoj i zadržavanje stanovništva na ovom području”  – rekao je zamenik gradonačelnika Nenad Janković.

Državni sekratar Ante Čikotić istakao je kako je sastanak bio konstruktivan i da će Ministarstvo sagledati sva moguća rešenja uzimajući u obzir i uticaj projekata na razvoj lokalne zajednice.

“Napraviće se analize isplativosti svih ovih varijanti rešenja, pa  ćemo definisati projektni zadatak ne samo kroz energetiku, nego i uzimajući u obzir širi društveni kontekst. Konačna odluka mora biti utemeljena na celovitoj analizi” – rekao je Čikotić.

Izvor:mzoip.hr

V.Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti