Ovogodišnji Petersberški dijalog s fokusom na oporavak od pandemije u skladu sa klimatskim ciljevima

Jedanaesti Petersberški klimatski dijalog, nazvan po brdu Petersberg pored Bona, gde je nemačka kancelarka Angela Merkel prvi put 2010. godine sazvala prvu konferenciju, održan je prošle nedelje u vidu video-konferencije okupivivši predstavnike 30 zemalja sveta. Razgovaralo se o oporavku međunarodne zajednice od pandemije koronavirusa, ali ujedno i o potrebnim merama za postizanje klimatski otpornijeg društva i ekonomije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Karsten Würth)

Nemačka ministarka za zaštitu životne sredine Svenja Šulc i presedavajući na sledećem Samitu Ujedinjenih nacija za klimu  britanski ministar preduzetništva, energetike i industrijske strategije Aloka Šarma bili su ovogodišnji domaćini Petersberškog klimatskog dijaloga, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel i glavni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Kako klimatske promene, kao i pandemija koronavirusa, predstavljaju velike globalne izazove, glavna tema konferencije upravo je bilo usklađivanje oporavka od posledica KOVID-19 uz pojačane napore prema zelenim aktivnostima i cirkularnoj ekonomiji, odnosno ciljevima postavljenim Pariskim sporazumom.

Glavni sekretar Ujedinjenih nacija apelovao je na sve države da podnesu svoje nacionalno određene doprinose, koje je za sada podnelo tek sedam zemalja, i tako donesu dugoročne strategije u cilju postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, kako je predviđeno potpisivanjem Pariskog sporazuma. Takođe, apelovao je na neophodnost zelene tranzicije i otvaranje adekvatnih radnih mesta nakon što prođe trenutna kriza, kao i finansiranje zelenih firmi.

Anglela Merkel izjavila je da bi se prilikom podele pomoći ekonomiji zbog štete nastale tokom pandemije koronavirusa prednost trebala dati ekološkim projektima i podsetila da je neophodno ulagati u projekte obnovljivih izvora energije i da bi se trebalo raditi na stvaranju finansijskog sektora upravo za ovu namenu.

I hrvatski ministar za zaštitu okoline i energetike Tomislav Ćorić je učestvovao na konferenciji i izjavio da je potrebno nacionalne klimatske planove usmeriti na jačanje kapaciteta za izlazak iz trenutne krize, ali ujedno i na osmišljavanje mera za klimatski neutralno društvo i nakon toga.

Pomenut je i Evropski zeleni dogovor, kao aktuelni temelj ovoj obnovi, koji se takođe ne sme zanemariti.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti