Otvorena Akademija cirkularne ekonomije

Foto: Privredna komora Srbije

Akademija cirkularne ekonomije (ACE) Privredne komore Srbije u onlajn formatu predstavljaće svojevrsni inkubator znanja o alatima cirkularne ekonomije koji će kompanijama obezbediti sticanje znanja iz oblasti: redizajna i cirkularnosti proizvoda, analize tokova materije, životnog ciklusa proizvoda i industrijske simbioze.

„Pred Privrednom komorom Srbije je ambiciozni zadatak da podstakne srpsku privredu da usvoji koncept zelenog poslovanja, hrabro krene u nove investicije, edukaciju i preoblikovanje poslovnih aktivnosti u duhu zelene ekonomije i time ublaži turbulentna vremena rapidnog povećanje cena energenata i energije, i oskudnost sirovina. S tim u vezi, u saradnji sa Ministarstvom privrede, započet je trogodišnji Program podrške razvoju cirkularne ekonomije u Srbiji“, rekao je Radman Šelmić savetnik predsednika Privredne komore Srbije za zelenu i cirkularnu ekonomiju i digitalnu transformaciju.

“Program, koji je deo Strategije industrijske politike Republike Srbije od 2021. do 2030. godine, pomoći će kompanijama da se adaptiraju zahtevima zelene tranzicije i prilagode poslovanje uslovima dekarbonizacije. Aktivnosti Programa usmerene su ka: sticanju novih poslovnih veština, kreiranju regulatornog okvira koji otpad preimenuje u resurs, kreiranju vodiča za upravljanje otpadnim vodama u sektoru malih i srednjim preduzeća, kao i JKP sistemu, izradi vodiča za praćenje ugljeničkog otiska  kao obavezne komponente cene, standardizaciji, alternativnim izvorima energije i slično, “ naveo je Nenad Milivojević samostalni savetnik u sektoru za privatizaciju, stečaj i industrijski  razvoj u Ministarstvu privrede.

Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS istakao je da  kompanije ne bi trebalo da imaju pasivni pristup zelenoj trransfomaciji uključujući i cirkularnu ekonomiju.

„Iz tog razloga, PKS je zauzela proaktivnu ulogu u ovom procesu, kao referentna institucija koja ima legitimitet da predstavlja privredu. Ove godine na Akademiji će učestvovati  predstavnici 35 kompanija, između ostalih: Coca-Cola HBC Srbija, Grundfos Srbija, NIS a.d, Nestle, Elixir Group…kao i mikro preduzeća koja sticanjem novih veština proširuju portfolio konsalting usluga. PKS nakon završene obuke i sertifikacije planira sastanak u prostorijama PKS sa polaznicima obuke kako bi se razgovaralo o zajedničkim zaključcima i idejama za unapređivanje transformacije zelene tranzicije u budućnosti,“ istakao je Mitrović.

Izvor: Privredna komora Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti