Otvoren 64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih inovacija

Foto: Beogradski sajam

Na Beogradskom sajmu otvoren je 64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih inovacija koji će trajati do 27. maja.

Sajam je svečano otvorila Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacije, koja je tom prilikom čestitala Sajmu „dva rođendana“ i podsetila na zasluge Sajma u razvoju tehnike i tehnologije. Beogradski sajam ove godine obeležava 85 godina postojanja, iako se za ,,nulti’’ događaj Sajma tehnike uzima 1957. godina. Ipak, istorijski kontekst pokazuje da je istinsko prvo izdanje ove manifestacije ekskluzivnih svetskih dimenzija bilo 20 godina pre ,,nultog’’ događaja, odnosno predratne 1937, predstavljajući prvu sajamsku manifestaciju tada tek osnovanog Beogradskoj sajma. Zbog toga Sajam ove godine slavi dva rođendana.

Ministarka Matiće navela je da je Četvrta industrijska revolucija doprinela i razvoju veštačke inteligencije, kao i da je promenila način poslovanja i ubrzala tehničko-tehnološka dostignuća.

„To govori o neophodnosti obrazovanja mladih ljudi na ovom polju, ali i ulaganja u infrastrukturu zarad bolje budućnosti svih nas“, kaže ministarka.

Dodala je da je u tom kontekstu digitalizacija jedan od osnovnih prioriteta resornog Ministarstva trgovine, turzima i telekomunikacije, pri čemu veliki izazov predstavlja digitalni jaz koji postoji između urbanih i ruralnih područja. Zbog toga izgradnja širokopojasne mreže u ruralnim područjima predstavlja ključni projekat Ministarstva.

,,Do sada su obezbeđena sredstva za približno 1.000 ruralnih naselja sa preko 150.000 domaćinstava, koja će dobiti mogućnost pristupa brzom internetu, dok će 900 školskih objekata u najruralnijim sredinama dobiti besplatan pristup internetu. Vrednost ove investicije je preko 150 miliona evra“, kaže ministarka. Kako dalje navodi, projekat koji nosi naziv ,,Povezane škole’’, a koji ima za cilj digitalizaciju obrazovnog Sistema, jeste još jedan kapitalni projekat koji sprovodi resorno ministarstvo. Ministarstvo je prošle godine, kao podršku svim ovim procesima, usvojilo i strategiju razvoja informacijonog društva i informacione bezbednosti.

Tehnologija i inovacije predstavljaju poluge za prevazilaženje svake krize i upravo su danas nova tehnološka rešenja potrebnija nego ikad ranije. U tome leži i izuzetan značaj ove sajamske manifestacije“, zaključila je ministarka Matić.

Sajam tehnike održava se na više od 20.000 m2 izlagačkog prostora u halama 1, 1A, 2, 3, 3A i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma.

Izlagački i stručni sajamski programi okupljaju više od 500 domaćih i stranih, direktnih i indirektnih izlagača i drugih učesnika iz 26 zemalja sa tri kontinenta. Posetioce sajma očekuje raznovrsan sadržaj izložbe. Ove godine ključna tematska oblast je Industrija 4.0, i u odnosu na to najviše izlagača biće upravo iz oblasti ,,Integre’’ koja predstavlja sajamski sektor posvećen numerički upravljanim mašinama alatkama (CNC), obradnim centrima, alatima i sistemima alata. Takođe, posetioci će moći da prisustvuju ,,Izložbi inovacija i novih tehnologija’’, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i opremom za naučne i profesionalne svrhe.

Pored nabrojanih i ostalih pojedinačnih izložba, posetiocima će biti predstavljeni i grupni nastupi Češće Repuplike i Slovenije, a nekoliko kompanije će predstaviti i Privredna komora Republike Srbije. Već po tradiciji, izlagači i drugi učesnici na Sajmu tehnike prijavili su više od 100 tehničko-tehnoloških inovacija i novosti, najviše sektorima 3D tehnologija, robotike, CNC mašina, primene laserskih tehnologija, obrade plastike, automatizacije proizvodnih procesa, mernih instrumenata, alata. Biće predstavljeno i šest timova-finalista koji se nadmeću za ,,Najbolju tehnološku inovaciju’’ za 2021. godinu u Srbiji. Stručni prateći program najvećim delom biće posvećen dilemama u vezi sa mogućnim pravcima tehničko- tehnološkog razvoja u različitim privrednim sektorima. Na samom kraju, visokokvalifikovani žiri dodeliće najuspešnijim izlagačima i drugim učesnicima tradicionalne nagrade i priznanja „Korak u budućnost’’.

Istaknuto je da se značajan deo zasluga za uspeh Sajma tehnike pripisuje Vladi Republike Srbije, zbog toga što njena tela i ministarstva na mnogo načina podržavaju razvojne koncepte tehnološko-tehničkih instituta i institucija.

Cena pojedinačnih ulaznica za Sajam tehnike iznosi 400 dinara. Za parkiranje putničkih automobila u sajamskom krugu plaća se 150 dinara po satu. Radno vreme Sajma tehnike biće od 10 do 18 časova (petak do 17h).

Izvor: Beogradski sajam

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti