„Otkrij neotkriveno“ – solarnim čamcima kroz Park prirode Lonjsko polje

Vodeći se sloganom „Otkrij neotkriveno“ Park prirode Lonjsko polje nastavlja da razvija svoju turističku ponudu. Rekom Strug iz pristaništa u selu Plesmo od proteklog vikenda plove dva čamca na solarni pogon. Reč je o gotovo nečujnim brodovima koji će turistima omogućiti otkrivanje lepote do sada skromne pritoke reke Save.

Foto: Facebook (screenshot)

Tokom vožnje čamcima pružaće im se diskretan pogled na prirodu kakva se u reci i oko nje razvija već hiljadama godina – bez uticaja čoveka ili u minimalnom kontaktu s njim.

„Novi turistički sadržaj doprinosi razvoju ekonomije Novske, Plesma i okolnih mesta, ali i podučava nas odgovornosti prema prirodi. Kako bismo reku Strug i njene obale, koje zauzimaju važno mesto u Parku prirode Lonjsko polje, očuvali u njihovom izvornom obliku, reci treba prilaziti s poštovanjem i u njenoj prirodi se ponašati kao dobar gost. Stanovnike ovoga kraja pozivam da među prvima dođu na vožnje čamcima na solarni pogon i otkriju kakvi se veličanstveni prizori skrivaju u njihovoj neposrednoj blizini“, kazao je gradonačelnik Novske Marin Piletić.

Park prirode Lonjsko polje drugi je po veličini park prirode u Hrvatskoj. Kako bi posetioci iz njega otišli sa što više lepih uspomena, velika pažnja se pridaje razvoju posetilačke infrastrukture i sadržaja.

„Otkrij neotkriveno – slogan je kojim podstičemo goste na dolazak u Park prirode Lonjsko polje, ali i koji nas usmerava u razvoju posetilačke infrastrukture i sadržaja. Naime, upravo mi koji u Lonjskom polju radimo, kao i oni koji ovde žive, znamo koliko je za doživljaj lepote ovdašnje prirode važna perspektiva. Zbog toga posetiocima želimo da prižimo jedinstven pogled na Lonjsko polje – kako onaj s vidikovaca, tako i onaj s reka. Vožnje čamcima na solarni pogon Strugom turistima omogućavaju da nečujno uplove u predivnu prirodu. Prolaziće kraj staništa dabrova, videti stoku na ispaši, doživeti nadletanje ptica po kojima je Lonjsko polje poznato među ornitolozima širo, sveta…“, rekao je Ivor Stanivuković, direktor Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Foto: Wikipedia/Zok62

Park na ovom projektu sarađuje s Gradom Novskom, Hrvatskim vodama i kompanijama Novokom i Tanac. Uz čamce na solarni pogon posetioce u pristaništu u Plesmu očekuju i kanui. Sve će moći da se koristiti vikendima i praznicima uz prethodnu rezervaciju putem broja telefona 044 672 080, a preko nedelje po najavi. Od Posetiteljskog centra Krapje do pristaništa u Plesmu posetioce će voziti oldtajmer traktor s prikolicom. Kretaće na svakih sat vremena od 10.30 do 15:30. Izuzetno je važno da tokom turističkih poseta reka Strug i njena okolina ostanu čiste i da posetioci, nakon boravka u Lonjskom polju, svoje smeće ponesu sa sobom ili ga odlože u kontejnere za smeće koji su postavljeni u pristaništu za čamce i na obali na koju dolaze ribolovci.

Organizovana je i akcija čišćenja u kojoj su uz članove Sportskog ribolovnog društva „Karas“ Novska i Športskog ribolovnog društva „Jez“ Jasenovac učestvovali zaposleni Grada Novske, komunalnih kompanija, Turističke zajednice grada Novske i Parka prirode Lonjsko polje i članovi Mesnog odbora i stanovnici sela Plesmo.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti