Katamarani na električni pogon sa solarnim panelima prevoziće posetioce NP „Krka“

Katamarani na električni pogon, vredni 5.807.000 kuna (oko 755.000 evra), izgrađeni u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici, prevoziće ukupno 100 putnika i 4 člana posade, a osiguran je i smeštaj za 4 osobe u invalidskim kolicima.

Foto: Nacionalni park „Krka“

Visovac i Miljevci dva su nova katamarana na električni pogon u Nacionalnom parku „Krka“. Oni će prve putnike dočekati već početkom aprila. Projekat nabavke elektrobrodova, koji je juče, 9. marta, predstavljen na Roškom slapu, deo je šireg projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka reke Krke, usmerenog i na održivi razvoj i očuvanje ekosistema reke Krke.

„Brodovi na električni pogon najprihvatljivije su ekološko rešenje, naročito kada su u pitanju zaštićena područja. Sve naše aktivnosti u Javnoj ustanovi ‘Nacionalni park Krka’ usmerene su upravo na implementaciju kvalitetnih rešenja koja dugoročno utiču na očuvanje i zaštitu bioraznolikosti reke Krke i drago nam je što smo uspešno realizovali i ovaj vredan projekat, s potpisom hrvatskih brodograditelja“, istakla je upravnica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nela Slavica i dodala: „Elektrobrodovi su izgrađeni prema najnovijim i najvišim ekološkim i tehnološkim standardima, čime je još jednom potvrđeno viševekovno umeće hrvatske brodogradnje.“

Na ostvarenu saradnju posebno je ponosan i Ivan Ivić, direktor i vlasnik kraljevičkog brodogradilišta. „Elektrobrodovi Visovac i Miljevci ne samo da su prvi takve vrste koji će zaploviti rekom Krkom i Visovačkim jezerom, već su i prvi katamarani na električni pogon proizvedeni u našem brodogradilištu. Proizvodnja ekološki prihvatljivih brodova obogatila je viševekovno iskustvo brodogradilišta te smo posebno ponosni na činjenicu da će hrvatski elektrobrodovi ploviti upravo hrvatskim nacionalnim parkom i pomoći u očuvanju njegovih nadaleko poznatih bogatstava i lepota“, naglasio je Ivić.

Katamarani na električni pogon, dugi 14 metara, prve će izletnike početi da prevoze već u aprilu, kada se i otvaraju svi sadržaji u Parku. Svaki od brodova ukupnog je kapaciteta 50 putnika i 2 člana posade, a na palubi je osiguran prostor za smeštaj dveju osoba u invalidskim kolicima. Brodovi su izgrađeni od aluminijuma visokog kvaliteta i čvrstine, što je imperativ kada su u pitanju kvalitet vode reke Krke i ekološki faktori koji moraju biti zadovoljeni da bi se živi svet razvijao neometan čovekovom prisutnošću.

„Drago nam je što su odsad upravo naši elektrobrodovi deo saobraćajne infrastrukture Nacionalnog parka ‘Krka’. Verujem da će posetiocima Parka pružiti poseban doživljaj prilikom obilaska lepota kojima smo ovde okruženi. Važno je naglasiti da se naši brodovi ističu po visokorazvijenim akumulatorskim baterijama i elektromotorima, koji osiguravaju dovoljnu energiju za 8 sati plovidbe“, kazao je Robert Miletić, vođa tehničke službe brodogradilišta Dalmont, koji je vodio gradnju dveju brodova za Nacionalni park „Krka“.

Foto: Nacionalni park „Krka“

Novi brodovi na krovnoj konstrukciji imaju solarnu elektranu, koja će u letnim mjesecima osigurati dodatnu autonomiju od 10 sati. S prosečno 2.647 sunčanih sati godišnje u Šibeniku i 2.377 u Kninu, područje Nacionalnog parka „Krka“ jedno je od najsunčanijih područja u Hrvatskoj, pa je insolacija, kao ekološki prihvatljiv i značajan izvor obnovljive energije, idealno rešenje u službi dugoročnog održivog razvoja.

Nabavka elektrobrodova deo je šireg projekta pod nazivom Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka reke Krke, sufinansiranog u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020, čiji je završetak planiran za 27. maj 2020. Iz Evropskog fonda za regionalni razvoj za to su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 78.620.719 kuna (10,2 miliona evra), dok je ukupna vrednost projekta 80.057.649 kuna (10,4 miliona evra). Vrednost projekta je prepoznala i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, koja se priključila kao projektni partner.

Projekat obuhvata niz infrastrukturnih intervencija unutar Nacionalnog parka „Krka“, osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, uređenje pešačkih staza, elektrifikaciju brodskog saobraćaja i unapređenje sistema upravljanja sadržajima i posećivanja. Opšti cilj projekta je, izgradnjom infrastrukture i kapaciteta ključnih činilaca i razvojem novih edukativnih turističkih proizvoda i usluga, aktivirati neiskorišćeni turistički i ekonomski potencijal područja severnog dela Nacionalnog parka „Krka“ i postići kvalitetniji prostorni i vremenski raspored poseta, što doprinosi ukupnom društvenom, ekonomskom i ekološkom boljitku.

Izvor: Nacionalni park „Krka“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti