Osnovci, mladi zaštitari životne sredine i prirode

Foto: http://www.ekologija.gov.rs

U Beogradu je realizovan Eko-kviz na temu „Prljavo ili čisto – nije isto“, gde su se u poznavanju ekologije takmičili osnovci iz osam gradova Srbije.

– Ovaj ekološki talas mora da se širi po Srbiji, jer uspešno doprinosi jačanju svesti najmlađih i stavljanju u fokus javnosti temu ekologije, zbog čega će Ministarstvo punu pažnju obratiti ekološkom obrazovanju, i naredne godine ukazati još veću podršku organizovanju ovakve i sličnih manifestacija, rekao je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije.

Ovom prilikom ministar Trivan pozvao je učesnike da ostanu „zelena vojska“ na koju će se i stariji ugledati, i koji će pokazati kako bi se trebalo ponašati prema svom životnom okruženju, kako reciklirati i čuvati prirodu.

– Sve vas pozivam da svoje roditelje, svoje bake i deke, uporno učite da budu kao što ste vi, jer vi u stvari najbolje znate kako se čuva i kako se voli priroda, rekao je Trivan osnovcima.

Ministar Trivan uručio je predstavnicima lokalnih samouprava zahvalnice za učešće u kvizu. Eko-kviz  koji je okupio učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola Vranja, Gornjeg Milanovca, Zrenjanina, Petrovca na Mlavi, Vršca, Prokuplja, Sokobanje i Beograda, po drugi put je organizovalo JKP „Gradska čistoća“ Beograd, kako bi se doprinelo stvaranju zdravih navika i odgovornog ponašanja najmlađih prema životnoj sredini.

Ove godine, samo iz Beograda je preko sedam stotina dece učestvovalo u kvalifikacionim takmičenjima za Eko-kviz, koji su, upoznajući se sa različitim aspektima zaštite životne sredine, sigurno postali i njeni zaštitari.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti