Organizacije za zaštitu životne sredine tuže Ministarstvo u Hrvatskoj zbog iskopavanja sedimenta na Dravi

Organizacije za zaštitu životne sredine – WWF Adria, Zelena akcija, Udruženje BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode – prošle nedelje su Upravnom sudu u Osijeku podnele tužbu protiv Ministarstva zaštite okoline i energetike Hrvatske zbog izdavanja rešenja Hrvatskim vodama za iskopavanje 460.000 m3 sedimenta iz Drave bez obaveze izrade studije uticaja na životnu sredinu i uticaja na ekološku mrežu.

S obzirom na manjkavost postupka izdavanja rešenja i činjenicu da su radovi iskopavanja sedimenta već započeli, organizacije  za zaštitu životne sredine su uz poništenje rešenja Ministarstva zaštite okoline i energetike zatražile od Upravnog suda u Osijeku da izda i privremenu meru prekida radova.

Foto: Wikipedia/Kristijan Krišto

„U nekoliko navrata smo upozoravali na nedoslednost procedura i kršenje zakona, pogotovo što se tiče izrade studija uticaja na okolinu i ekološku mrežu. Posledice zahvata, koji se temelji na manjkavim i zastarelim podacima elaborata, biće jako velike i nepovratne, kako za prirodu tako i za lokalno stanovništvo“, rekla je Branka Španiček iz WWF Adrije.

Ministarstvo zaštite okoline i energetike 26. marta izdalo je rešenje Hrvatskim vodama za iskopavanje oko 460.000 m3 sedimenta iz Drave kod opštine Petrijevci u blizini Osijeka, s ciljem „smanjenja rizika od poplava“ bez obaveze izrade studije uticaja na okolinu i uticaja na ekološku mrežu. Samo nekoliko dana kasnije, u jeku pandemije, tačnije 30. marta, Hrvatske vode već su ugovorile i izvođača radova i započele s iskopavanjem peska.

„S obzirom na to da je u ovom predmetu ocena prihvatljivosti u potpunosti zaobišla argumente struke te se pod okriljem politike odobrio zahvat štetan za okolinu, nije nam preostalo ništa drugo nego da tužimo Ministarstvo zaštite okoline i energetike koje je odobrilo ovaj zahvat. Upravo sistem procene uticaja na okolinu osigurava da posledice zahvata, kao što je iskopavanje šljunka i peska, ne naprave više štete nego koristi i istovremeno doprinosi ravnomernom razvoju privrede uz očuvanje temeljnih prirodnih vrednosti područja“, rekla je Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije.

Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode ističe kako će kopanje sedimenta, pogotovo u ovako velikim količinama, rezultirati daljim zakopavanjem korita reke i pogoršanjem ukupnog stanja nadzemnih i podzemnih voda, kao i svih biljaka i životinja zavisnih od tih voda.

„Saopšetenje Osječko-baranjske županije u kojem se ističe da će se izvađeni pesak ‘moći koristiti za potrebe gradnje auto-puta na Koridoru Vc’ potvrdilo je naše sumnje kako je cilj ovog zahvata zapravo zadovoljavanje potrebe građevinskih radova, a ne odbrana od poplava“, dodao je Mikuška.

Foto: Wikipedia/Tomislav Kraljević

Drava je višestruko zaštićeno područje – kao Regionalni park Mura-Drava, Unesko Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav i kao deo ekološke mreže NATURA 2000 – zbog čega je neophodno proceniti mogući uticaj zahvata na sve ciljne vrste, staništa i ciljeve očuvanja. Ministarstvo zaštite okoline i energetike, koje bi trebalo dosledno sprovoditi procedure i zakone, u ovom slučaju to nije učinilo.

„Ministarstvo je odobravanjem zahvata iskapanja sedimenta na Dravi prekršilo tri direktive Evropske unije – Direktivu o staništima, Direktivu o pticama i Direktivu o vodama – zbog čega im je Evropska komisija već slala službene pritužbe. Reakciju Evropske komisije očekujemo i u ovom slučaju, pogotovo kada uzmemo u obzir da istovremeno Komisija ulaže višemilionska sredstva u obnovu reke Drave“, rekla je Dunja Delić iz Udruge BIOM.

S obzirom na navedeno nadamo se da će manjkavost postupka i kršenje zakona prepoznati Upravni sud u Osijeku i staviti struku ispred politike, zaključili su predstavnici i predstavnice WWF Adrije, Zelene akcije, Udruge BIOM i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti