Opština Danilovgrad usaglasila inicijativu za očuvanje reke Donje Zete

Opština Danilovgrad usaglasila je inicijativu za očuvanje reke Donje Zete, kao i izradu Studije zaštite za proglašavanje zaštićenog prirodnog dobra reke Zete, saopšteno je iz te lokalne samouprave.

Foto: wikipedia.org/lidija scekic – BokicaK

Opština Danilovgrad je, kako su podsetili, pre tri meseca počela sa aktivnostima u cilju pokretanja postupka proglašavanja reke Zete zaštićenim prirodnim dobrom.

– U tom periodu je razmotren zakonski, prostorno-planski i strateški okvir proglašavanja reke Zete zaštićenim prirodnim područjem, kao i mogući načini upravljanja .

Proglašenje reke Zete na području danilovgradske opštine je predviđeno Prostorno urbanističkim planom i Lokalnim planom zaštite životne sredine opštine Danilovgrad, odakle se crpi dodatni zakonski osnov za proglašenje ove reke zaštićenim prirodnim dobrom, kaže se u saopštenju.

Iz Opštine Danilovgrad su kazali da je sa istom svrhom, tokom poslednja tri meseca obavljeno, niz sastanaka i konsultacija, sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine, Opštinom Nikšić i Glavnim gradom Podgorica.

– Usaglašena je i Inicijativa za očuvanje reke Donje Zete i izradu Studije zaštite za proglašavanje zaštićenog prirodnog dobra. Na ovaj način Danilovgrad jasno pokazuje svoje opredjeljenje i istrajaće u svemu onome što čini zaštitu prirodnih dobara i bogastava ovog grada, navodi se u saopštenju.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti