OMV Srbija – energija za bolji život

Foto: OMV

Integrisana kompanija za energiju, gorivo, sirovine, kao i hemikalije i materijale, OMV, sa sedištem u Beču, se transformiše u vodeću kompaniju za održiva goriva, sa ključnom ulogom u cirkularnoj ekonomiji. Kompanija prolazi kroz važnu transformaciju sa ciljem da postane klimatski neutralna najkasnije do 2050. godine. Oko 40 odsto planiranih godišnjih investicija OMV Grupe za podršku organskom rastu namenjeno je održivim projektima. Kao deo transformacije, OMV ulaže u novoosnovane i tehnološke startapove u energetskom sektoru i radi sa njima, kako bi podstakao napredak u poslovanju sa niskim emisijama ugljenika.

OMV se obavezao da će podržati ciljeve Pariskog sporazuma i ključne klimatske ciljeve: nulta emisija gasova sa efektom staklene bašte iz operacija do 2050. godine ili ranije, liderska pozicija u cirkularnoj ekonomiji plastike (zahvaljujući inovativnim rešenjima kao što je ReOil®) i najmanje 60 odsto portfelja proizvoda sa niskim sadržajem ili bez ugljenika. Do ostvarenja ciljeva će doći zahvaljujući povećanoj upotrebi sirove nafte za petrohemijske proizvode, većem udelu gasa u portfelju proizvoda, vodoničnim rešenjima za mobilnost i industriju, rešenjima za e-mobilnost i isporuci naprednih biogoriva.

U FOKUSU:

Sve više punjača za e-vozila na OMV pumpama

OMV Grupa, planira da do 2030. godine ima više od 2.000 punjača na OMV benzinskim stanicama širom Evrope. Kako se broj korisnika električnih automobila povećava i u Srbiji, proširenje mreže elektropunjača do sada je realizovano na 13 lokacija u mreži OMV Srbija, i to u saradnji sa partnerskim kompanijama. Sa svojim partnerima, OMV je postavila elektropunjače na pumpama u Doljevcu, Gradini, Bačkoj Topoli 1, Lapovu Sever, Martinci 1, Kruševcu, Vranju, Rumi, na stanici Beška 1, Bubanj Potok, Novi Sad, potom u Borskoj ulici i Kneževcu u Beogradu, a u planu je i dalje širenje mreže elektropunjača širom Srbije.

MaxxMotion benzin ispunjava najviše zahteve kvaliteta

Kompanija OMV je prva u Srbiji koja je uvezla gorivo sa 100 oktana iz svoje rafinerije u Austriji. OMV MaxxMotion 100plus benzin ispunjava najviše zahteve kvaliteta Svetske povelje o gorivu kategorija 6, što omogućava maksimalnu efikasnost motora i minimalnu emisiju izduvnih gasova. Sva OMV MaxxMotion Performance goriva, sa svojom ACTIVEFLOW™ tehnologijom, čuvaju motor, omogućavaju odličnu zaštitu i produžavaju mu životni vek. Novi standardi emisije ugljenika Euro 6 stupili su na snagu 2014.   godine, a u skladu sa njima, OMV je odgovor pronašao u SCR tehnologiji (Selektivnoj katalitičkoj redukciji). Tečnost AdBlue® koja je neophodna za funkcionisanje ove metode i sa kojom se azotni oksidi koji su zagađivači, pretvaraju u azot i vodu, elemente bezopasne za životnu sredinu, u stalnoj su ponudi na OMV stanicama.

OMV

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala ODRŽIVA ARHITEKTURA I FINANSIRANJE ZELENE GRADNJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti